«Είχαμε άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία, εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας» είπε στις δηλώσεις του μετα τη σύναντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις σχέσεις μας. Είμαστε προσηλωμένοι να κλείσουμε τα προβλήματα στο πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» τόνισε επίσης.

Προκλητικός για άλλη μια φορά έκανε ευθέως λόγο για “τουρκική μειονότητα” στην Ελλάδα «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση» δήλωσε ο Ερντογάν.

Η απάντηση από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν η εξής: «Οι μειονότητες στις χώρες μας καθορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης. Η ελληνική μειονότητα, δραστικά μειωμένη, συμβάλει στην πολιτισμική ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται στήριξη. Στην Θράκη, η μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο» και συμπλήρωσε: «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη της Λωζάνης. Έμπρακτο το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, ισονομία και ισοπολιτεία. Αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

Για τη συζήτηση που είχαν για το κυπριακό ο Κυριακος Μητσοτάκης είπε: «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ».

Προηγούμενο άρθροΓέμισε το λιμάνι Θεσσαλονίκης ανεμογεννήτριες!
Επόμενο άρθροΕγκρίθηκε από τη βουλή της Ρωσίας ο Αλεξάντρ Νόβακ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης