Προκλητικό ήταν, για ακόμη μία φορά, το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19/5), και ταυτόχρονα, ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ για τους Τούρκους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αρχικά τόνισε ότι στις 19 Μαΐου 1919, ξεκίνησε ο εθνικός αγώνας, και αυτή η ημερομηνία, ήταν «η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας, ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας».

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρει πως τότε μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση «μίας ισχυρής Τουρκίας» και επεσήμανε: «Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα ύπαρξης, αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, ξεκίνησε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές “είτε ανεξαρτησία, είτε θάνατος”».

«Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους. Σε αυτό το πνεύμα κρύβεται το νόημα, του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση, παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου».

«Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ», καταλήγει.

Προηγούμενο άρθροΑρκαδία: Στιγμές τρόμου για τρεις ηλικιωμένους – Ληστές τους έδεσαν τους χτύπησαν και τους έκλεψαν
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα για απειλές μέσω διαδικτύου