Ακόμα μία υπόσχεση της κυβέρνησης αποδεικνύεται τελικά «φούσκα», καθώς πολλοί νέοι που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα που αφορούν τα ακίνητα και τις τιμές τους.

Για το πρόγραμμα μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση, ο μεσίτης Γιάννης Πεσιρίδης.

«Αυτό που επικρατεί στην αγορά το τελευταίο δίμηνο είναι ένα “χάος” για τους 25-39 ετών που βγήκε αυτό το πρόγραμμα προεκλογικά. Ο κόσμος τηλεφωνεί, ψάχνει ακίνητα, δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά και πάρα πολλά ακίνητα στην αγορά είτε προσημειωμένα με χρέη των ιδιοκτητών από προηγούμενα δάνεια είτε από χρέη σε εφορίες, τράπεζες και τα ακίνητα δε μπορούν να πουληθούν, δε θέλουν να συνεργαστούν με αυτό το πρόγραμμα»

«Τα κριτήρια εξαρτώνται από το εκκαθαριστικό της εφορίας. Πρέπει να υπάρχει ένα εισόδημα 12.000 ευρώ ατομικό ετήσιο να μην είναι στα “κόκκινα” , υπερχρεωμένος ο αιτών. Καταθέτει τα δικαιολογητικά του για να πάρει την προέγκριση και εφόσον πάρει την προέγκριση παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Επειδή το max είναι οι εκατόν πενήντα χιλιάδες, δε σημαίνει ότι θα τις πάρουν όλοι τις εκατόν πενήντα. Θα πρέπει να βρουν το ακίνητο, που πρέπει να κοστίζει μέχρι 200 χιλιάδες και 15ετίας το πολύ 20ετίας. Από το 2000»

«Το 60-70% στις μεγαλουπόλεις, καλώς ή κακώς, είναι πριν του 2000. Άρα υπάρχουν δυσκολίες. Αυτό που λένε για το 1% του τόκου είναι παρακινδυνευμένο, όπως και ο κάθε δανεισμός. Αυτό που έχω να συστήσω είναι εάν μπορούν όσοι σκοπεύουν να δανειστούν, ας φτάσουν μέχρι την προέγκριση και το ποσό που θα ζητήσει ως δάνειο, να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να το “καλύψει”. Να προσέξουν και να κάνουν υπομονή»

«Από το 2015 και μετά, έχουμε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Αυτοί (σ.σ. Κυβέρνηση) θέλουν να φέρουν ένα κώδικα όπου θα λέει μετά από χρόνια: “ Δεν είναι το ακίνητό σου στην κατηγορία ΒΑ ή Α+; Τρώς πρόστιμο”(…) Αυτό αφορά τον οποιοδήποτε ιδιοκτήτη ακινήτου, ακόμη και σε χωριά. Μιλάμε για εκατομμύρια ακίνητα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των οποίων πρέπει ο Έλληνας να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη», υπογράμμισε ο προσκεκλημένος.

«Έχουν ανέβει όλα προς τα πάνω και ο κόσμος βγάζει με το ζόρι τα προς το ζην. Θα κάτσει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση το σπίτι του; Εδώ βάζουν αέριο με δάνειο, με δόσεις με τις εταιρίες αερίου ή στις περιπτώσεις θερμοπροσόψεων» έκλεισε.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα στο Δερβένι – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Καβάλας
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος: «Η Ελληνική Λύση ήρθε για να κυβερνήσει και όχι για να συγκυβερνήσει. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με αναξιόπιστους ανθρώπους»