Πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο δήμο Παύλου Μελά

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών για τις οποίες είναι φορείς, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής μέσω της όχλησης που προκαλούν στους δημότες της πόλης μας.

Αν και ο βασικός φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία συνεργαζόμαστε στα όρια του δήμου μας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των προνυμφών σε υδάτινες επιφάνειες στον αστικό ιστό (φρεάτια, βόθροι, πάρκα  κ.α) καθώς και στο περιαστικό πράσινο (ρέματα, υδάτινες συλλογές κ.α), ο Δήμος Παύλου Μελά προχωρεί σε συμπληρωματικές επεμβάσεις μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά εφαρμόζει εντός των ορίων του, Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, σε συνεργασία με πιστοποιημένη εταιρεία απεντόμωσης-μυοκτονίας.

Στα πλαίσιο της συνεργασίας μας καθ όλη την διάρκεια αναπαραγωγής των κουνουπιών με έναρξη από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους λαμβάνονται δειγματοληψίες από στάσιμα ύδατα σε περιοχές ύποπτες που αποτελούν πιθανές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών του δήμου. Μετά την καταγραφή των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών πραγματοποιούνται επεμβάσεις προνυμφοκτονίας για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών με τη χρήση εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων (diflubenzuron-ρυθμιστές ανάπτυξης σύμφωνα με το υπ΄ αρ.πρωτ. 2272/31397/28-2-2018 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ) σε μορφή αναβράζοντων δισκίων σε στάσιμα νερά (φρεάτια πάρκων και ρέματα του Δήμου).

Δεν εφαρμόζονται υπολειμματικοί ψεκασμοί με ακμαιοκτονα σκευασματα στο αστικό περιβάλλον για την καταπολέμηση των ενήλικων κουνουπιών καθώς απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία.(επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής αδείας).

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι – Ταχεία λωρίδα μετακίνησης το ψηφιακό πιστοποιητικό
Επόμενο άρθροΔιαδημοτική ποδηλατοβόλτα από τους δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά