Δραματική προειδοποίηση από τον πρόεδρο του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο.  Χρειάζονται 100-150 χρόνια για να επιστρέψουν οι μαυρόγηπες στο δάσος της Δαδιάς. Ανησυχία για την επόμενη μέρα και τις πλημμύρες το φθινόπωρο.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής σημείωσε πως:

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς».

«Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.

Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Παράλληλα ο καθηγητής εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή εν όψει φθινοπώρου.

«Ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια».

«Το καλό, πρόσθεσε ο ίδιος, «σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες, το ανάγλυφο είναι κάπως πιο ήπιο».

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο«Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις για 11η ημέρα στον Έβρο
Επόμενο άρθροΈβρος: 808.000 τα καμένα στρέμματα – Νέα δορυφορική απεικόνιση της καταστροφής