Πρόεδρος Κονσερβοποιών Ελλάδας: Οικονομικό πλήγμα στις εξαγωγές – Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Άμεση η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία // ΗΧΗΤΙΚΟ-FocusFM

Ο πόλεμος και η ακρίβεια πλήττουν και την ελληνική κονσερβοποιία, έναν κλάδο αποκλειστικά εξαγωγικό, όπως δήλωσε μιλώντας στον Focus FM 103,6 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κομπόστες, χυμοί και κατεψυγμένα προϊόντα φρούτων (κυρίως ροδάκινου) στο σύνολό τους (99%) εξάγονται από τη χώρα μας, με την εσωτερική κατανάλωσή της παραγωγής να ανέρχεται μόλις στο 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνολο των εξαγωγών φθάνει τα 400 εκατ. Ευρώ.

Οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και εποχιακοί) στις βιομηχανίες αυτές, όπως ανέφερε, είναι περισσότεροι από 10.000 ενώ τα φρούτα προέρχονται από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κλάδος δεν πλήττεται μόνο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και μετά είχαμε θεαματικές αυξήσεις κόστους σε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε» σημείωσε συμπληρώνοντας ότι καταγράφηκε αύξηση 60% ήδη από το Νοέμβριο στο κουτί της κονσέρβας, χωρίς να υπάρχει καμία χρονική συσχέτιση με τον πόλεμο. Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος υπογράμμισε ότι «από το καλοκαίρι και μετά είχαμε συνεχείς αυξήσεις, τώρα ήρθε η κορύφωση, τριπλασιάστηκε το κόστος» ενώ πρόσθεσε ότι έχει ακριβύνει και η ζάχαρη.

«Χρειάζεται άμεσα στήριξη και παρεμβάσεις από την πολιτεία καθώς το κόστος παραγωγής από τους ανταγωνιστές μας σε άλλες χώρες είναι πολύ μικρότερο» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του εδώ:

Προηγούμενο άρθροΙωάννης Καβαλιώτης: “Είναι πραγματικά περίεργο να ακούει ο κόσμος στις τηλεοράσεις για 3η, 4η δόση και να πάει αδιαμαρτύρητα να τις κάνει” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM
Επόμενο άρθροΤΡΑΓΙΚΟ! ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΤΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ!