Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στον Focus FM: Τραγική η κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο – Θα έχουμε εντολές αποκοπής ρεύματος σε πολλά νοικοκυριά – ΗΧΗΤΙΚΟ

«Δεν μπορεί», είπε, «η κυβέρνηση να επιμένει στο βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αφήνοντας την Ελλάδα απόλυτα ενεργειακά εξαρτημένη και να πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη σε επίπεδο τόσο της χονδρικής, όσο της λιανικής»

Για «παντελή άγνοια του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης» όσον αφορά το τι θα συμβεί στον τομέα της ενέργειας έκανε λόγο στον Focus FM 103,6 και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» για το επόμενο διάστημα.

Χαρακτήρισε δε, λάθος την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα μας. «Μετά και από την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει το σύνολο της εγχώριας παραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη, η χώρα μας μένει απολύτως ενεργειακά εξαρτημένη, με ό,τι αυτό σημαίνει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η εν λόγω επιλογή του πρωθυπουργού είναι «ξεκάθαρη, υπηρετεί τα συμφέροντα όσων δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο».

«Η κυβέρνηση κλείνει τους λιγνίτες το 2023 με έναν βίαιο τρόπο με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομίες τόσο της περιοχής όσο και γενικότερα της χώρας (…) με αποτέλεσμα να αυξάνει την κατανάλωση σε φυσικό αέριο, το οποίο προκειμένου να ρεφάρει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά του 2020 που υπήρχε ύφεση σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο λόγω του ολικού lockdown, έρχεται τώρα να δημιουργήσει ένα τεχνητό πρόβλημα με πολύ μικρές ποσότητες και να αυξάνει την τιμή από τα 30 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2020, στα 430 τον Δεκέμβριο του 2021. Μία αύξηση, στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει καν προηγούμενο και την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως απλός θεατής», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ, η περαιτέρω ενίσχυση των επιδοτήσεων, των χρηματοδοτήσεων για την ενέργεια. «Να κάνουν επιτέλους μία συμφωνία με τη Ρωσία σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με τη χρήση και την προμήθεια του φυσικού αερίου», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί», είπε, «η κυβέρνηση να επιμένει στο βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αφήνοντας την Ελλάδα απόλυτα ενεργειακά εξαρτημένη και να πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη σε επίπεδο τόσο της χονδρικής, όσο της λιανικής». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τον χρόνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων», υπογράμμισε.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι «επί 71 χρόνια ήταν μία εταιρεία δημόσια, η οποία μπορούσε να συγκρατήσει και να διαμορφώσει εκείνες τις τιμές προκειμένου ο καταναλωτής αν μη τι άλλο να έχει μια στοιχειωδώς καλή πρόσβαση σε ό,τι αφορά την τιμή». Αντιθέτως, όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις και τα ξένα funds που έχουν μπει στην εταιρεία δεν θα ενδιαφερθούν για τους καταναλωτές αλλά για τα κέρδη τους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκτίμησε ότι η κατάσταση αναμένεται τραγική το επόμενο εξάμηνο. «Πολύ φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλές εντολές για αποκοπή ρεύματος από ληξιπρόθεσμες οφειλές», σημείωσε.

Προηγούμενο άρθροΝέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού – Ματαίωση μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων
Επόμενο άρθροΚαιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα- Καλός ο καιρός τις ημέρες των Χριστουγέννων