«Πράσινο φως» από την ΕΕ στις εταιρείες να αγοράζουν ρωσικό αέριο με ρούβλια

«Πράσινο φως» για την αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλια, άναψε η ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, «χαλαρώνοντας» έτσι τη στάση της προς τη Μόσχα, μετά την αντιπαράθεσή τους για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Χαρακτηριστικά το νέο πλαίσιο που κοινοποιήθηκε στα κράτη – μέλη, αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», μην εμποδίζοντας δηλαδή τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank

Τι είχε ζητήσει ο Πούτιν
Στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Ζ. Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ
Επόμενο άρθροΑθήνα: Πυρκαγιά σε κέντρο αστέγων