Πούτιν: Με ρούβλια η πληρωμή στο φυσικό αέριο – «Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις δηλώσεις

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς σε άλλα νομίσματα». Αυτό είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, προκαλώντας αναταραχή στην Ευρώπη.

Χθες το πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι – Στα 114,02 το αμερικανικό αργό – Στα 107,3 ευρώ έφτασε η τιμή της μεγαβατώρας.

Πάντως η ανακοίνωση Πούτιν αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικώ στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κλοπή”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή ενδέχεται, να επιδεινώσει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1970.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωνε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών αναμένεται να αναζητήσουν φόρμουλα με την οποία η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Αύριο ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης.

 

Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες – Ο Ζελένσκι καλεί σε διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας
Επόμενο άρθροΠλαφόν σε επτά κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ-μάρκετ