Ποιες τροφές δεν πρέπει να μαγειρεύουμε σε χύτρα ταχύτητας

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η χύτρα ταχύτητας μειώνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε ένα φαγητό.

Γι΄αυτό και δεν λείπει σχεδόν από καμιά κουζίνα.

Ωστόσο, όλες οι τροφές δεν είναι κατάλληλες για τη χύτρα ταχύτητας καθώς μπορεί να λιώσουν ή να χάσουν τη θερμιδική τους αξία.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές

Ζυμαρικά και ρύζι

Μα ζυμαρικά σε χύτρα ταχύτητας, θα αναρωτηθείτε. Κι όμως, πιθανόν να αποτελεί λύση για πολλούς ειδικά αν το ρύζι είναι καστανό και θέλει περισσότερο χρόνο για να βράσει.

Όμως, γενικά καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας για τροφές που περιέχουν άμυλο.

Κρέας με πατάτες (ή δύο τροφές ταυτόχρονα)

Το να μαγειρέψετε ένα ψητό με πατάτες και καρότα είναι μια παραδοσιακή συνταγή, σωστά; Όχι όμως στη χύτρα ταχύτητας αλλά στο φούρνο. Μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση αλλά το αποτέλεσμα δεν θα σας δικαιώσει καθώς το κρέας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να μαγειρευτεί σε σχέση με αυτόν για τις πατάτες.

Φρούτα ή λαχανικά για μαρμελάδες ή κομπόστες

Αν σας αρέσουν οι σπιτικές μαρμελάδες ή οι κομπόστες επιλέξτε την κλασική κατσαρόλα για να τις φτιάξετε κι όχι τη χύτρα ταχύτητας. Κι αυτό γιατί δεν μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία που βράζουν τα φρούτα ή τα λαχανικά με αποτέλεσμα είτε να γίνουν «αλοιφή» είτε να κολλήσουν.

Μπριζόλες

Η χύτρα ταχύτητας δεν είναι μπάρμπεκιου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βράσετε συγκεκριμένα κρέατα όπως μοσχάρι, κομμάτια χοιρινού, κατσίκι όχι όμως μπριζόλες ή στήθος κοτόπουλου γιατί σκληραίνουν.

Φακές

Αν συνηθίζετε να βράζετε τα φασόλια στη χύτρα, αποφύγετε να κάνετε το ίδιο και με τις φακές. Θα γίνουν χυλός και θα διαλυθούν. Επίσης θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

Θαλασσινά

Γενικά, τα θαλασσινά όπως τα ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μύδια είναι πολύ ευαίσθητα στο μαγείρεμα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως η χύτρα ταχύτητας δεν ενδείκνυται για τα θαλασσινά ( ίσως για το χταπόδι όταν είναι μεγάλο και σκληρό).

Προηγούμενο άρθροΧαμόγελο του παιδιού: Η οικογένεια γνωρίζει ποιος άρπαξε τη 15χρονη από του Ζωγράφου
Επόμενο άρθροΠέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργης Μασσαβέτας