ΠΟΕΔΗΝ: Επικίνδυνες οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους θετικούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Επικίνδυνες είναι οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της καραντίνας των θετικών εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία που νοσούν ή εκτέθηκαν στον ιό, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, υποστηρίζει εκτός άλλων, ότι οι συνάδελφοι της επιστρέφουν στην εργασία ενώ είναι θετικοί στον ιό, ενώ δεν τίθονται σε 7ήμερη καραντίνα όσοι έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθεί να κινδυνεύει η ζωή των συναδέλφων της, προκειμένου να καλύπτονται οι ελλείψεις προσωπικού.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ:

Κύριοι Υπουργοί,

Με βάση τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που νοσούν μπορούν να επιστρέφουν στην εργασία τους τουλάχιστον τρία 24ωρα μετά από πλήρη ύφεση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών και βελτίωση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα και 10 ημέρες απομόνωσης από την έναρξη των συμπτωμάτων όταν πρόκειται για ήπια νόσο και όταν πρόκειται για σοβαρή νόσο η απομόνωση αυξάνεται για 14-20 ημέρες.

Δεν απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις νοσούντων συναδέλφων υποχρεωτικά 2 διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού σε εκκρίσεις του αναπνευστικού με διαφορά λήψης δείγματος 24 ωρών.

Μέχρι τώρα οι νοσούντες συνάδελφοι για να επιστρέψουν στην εργασία τους απαιτούνταν αρνητικοποίηση του test σε δύο διαδοχικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης.

Με δεδομένο ότι έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους που νοσούν, 5 έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί διασωληνώθηκαν ή είναι ακόμα διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η πρακτική αυτή μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους μην τυχόν μεγαλώσει η νοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εφαρμόζουν πια την συγκεκριμένη οδηγία. Επιστρέφουν συνάδελφοι στην εργασία ενώ είναι θετικοί στον ιό. Ταυτόχρονα δεν τίθονται σε 7ήμερη καραντίνα οι συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα. Γίνονται τεστ και συνεχίζουν να εργάζονται. Γνωρίζουμε όμως ότι τις πρώτες ημέρες από την έκθεση τον ιό δεν δείχνει το τεστ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να κινδυνεύει η ζωή των συναδέλφων για να καλύπτουν τις ελλείψεις προσωπικού, δουλεύοντας παρότι είναι θετικοί στον ιό ή ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα.

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Γιαννάκος

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παπαναστάσης.

Προηγούμενο άρθροΔράμα: Αυξημένα αστυνομικά μέτρα και συνεχείς έλεγχοι κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Πολιούχου Αγίας Βαρβάρας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης του ιικού φορτίου στα λύματα.