Πληθωρισμό-σοκ 12,1% τον Ιούνιο ανακοινώσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Στο 12,1% έφτασε τον Ιούνιο ο “εθνικός” πληθωρισμός, από 11,3% τον Μάιο, γυρνώντας το χρόνο πίσω στο χειμώνα του 1993, με τα ενεργειακά προϊόντα να οδηγούν και πάλι την κούρσα των ανατιμήσεων με “πρωταγωνιστή” το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 117,7%.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, από την συνολική αύξηση κατά 12,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή το 7% προήλθε μόνο από τα καύσιμα, τα οποία με διαφορετικές ταχύτητες συνέχισαν το ράλι τους όλο τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, εκτός από την αύξηση κατά 117,7% του φυσικού αερίου, η στατιστική υπηρεσία καταγράφει αύξηση κατά 70,4% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 45,6% στα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Επίσης καταγράφονται αυξήσεις φωτιά και σε πολλά βασικά είδη διατροφής. Συγκεκριμένα αυξήσεις υψηλότερες από το πληθωρισμό του μήνα καταγράφονται στα βρώσιμα έλαια κατά 24,9%, τα δημητριακά και το ψωμί κατά 15,9%, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά κατά 15,5% και τα κρέατα κατά 14,9%. Σε άλλα βασικά είδη διατροφής καταγράφονται αυξήσεις στα λαχανικά κατά 11,3%, στα νωπά φρούτα κατά 9,3%, στον καφέ, το κακάο και το τσάι κατά 8,6%, στα λοιπά τρόφιμα κατά 7,6%, τα ψάρια κατά 4,5%, την σοκολάτα και την ζάχαρη κατά 4,4% και στο μεταλλικό νερό και τους χυμούς φρούτων κατά 5,6%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων Συγκεκριμένα καταγράφονται αυξήσεις κατά 48,4% στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 32,9% στις μεταφορές επιβατών με ταξί, 20,4% στις μεταφορές επιβατών με πλοίο. Επίσης καταγράφονται αυξήσεις κατά 13,9% στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα, 27,7% στις τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ και πανδοχεία, 8,3% στο πακέτο διακοπών, ενώ την ανιούσα σε πιο σταθερή βάση έχουν πάρει και οι τιμές των αυτοκινήτων με αυτές των μεταχειρισμένων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 15,9% και των καινούργιων κατά 12,2%. Σε άλλα είδη και υπηρεσίες καταγράφονται αυξήσεις 5,4% στα αξεσουάρ και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου 5,2%, στα είδη ατομικής φροντίδας 4,8%, στις οικιακές υπηρεσίες 4,8%, στις υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού και 4,6% στα ζαχαροπλαστεία τα εστιατόρια και τα καφενεία.

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ
Επόμενο άρθροΑπιστευτο: Καραντίνα τέλος για τους τουρίστες με κορωνοϊό – Oι Έλληνες όμως … μέσα