Όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο «φως» για τα συστήματα που δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Μάλιστα, με έγγραφο όπως αποκαλύπτει το OPEN, αναδεικνύεται ακόμη ένα σοβαρό συμβάν, κατά το οποίο ουσιαστικά «αχρηστεύτηκε» το σύστημα ETCS (European Train Control System) για το οποίο δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του και το οποίο έχει τη δυνατότητα να σταματά τρένα αυτόματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου, πρόκειται για την κήρυξη ενός νέου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ προκειμένου να επαναφέρουν αυτό το σύστημα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στα τρένα, αλλά δεν είναι πια λειτουργικό.
Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αν λειτουργούσε στις γραμμές και στα τρένα θα μπορούσε αυτόματα -μέσω υπολογιστή- να φρενάρει την αμαξοστοιχία χωρίς να μεσολαβήσει ο μηχανοδηγός και έτσι να αποτραπεί ένα δυστύχημα.
Οι συμβάσεις αυτές ξεκίνησαν από το 2007 με κόστος 25 εκατ. ευρώ, έγινε μια αρχική παράδοση το 2016 και ενώ τα συστήματα που είχαν μπει στα τρένα και δεν λειτουργούσαν είχαν ήδη υποστεί φθορές, σύμφωνα πάντα με το OPEN. Η τελική παράδοση έγινε το 2018, με την Αρχή που είχε αναλάβει το έργο να ισχυρίζεται πως υπάρχουν φθορές στο συγκεκριμένο σύστημα.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ επανήλθε κάνοντας νέο διαγωνισμό ώστε το σύστημα να ξαναγίνει λειτουργικό.

Προηγούμενο άρθροΝεκρός ο πεζός που παρασύρθηκε από φορτηγό, νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη.
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Βίντεο-σοκ από τη θανατηφόρα παράσυρση πεζού στη Νέα Ραιδεστό