Πλημμύρες Λιβύη: Χάος και απόγνωση – Οι ελπίδες για επιζώντες εξασθενούν

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στην πόλη Derna της Λιβύης εξασθενούν σιγά σιγά, έξι ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, σκοτώνοντας χιλιάδες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα προκάλεσαν το σπάσιμο δύο φραγμάτων, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να καταπιούν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους ένα σκηνικό καταστροφής και απόγνωσης σε μεγάλο μέρος της πόλης, στις δύο πλευρές του ρέματος που τη διασχίζει.

Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά. Άλλα καταστράφηκαν, ενώ πολλά αυτοκίνητα φαίνονται κομματιασμένα σε τοίχους.

Πριν από την καταστροφή, η πόλη είχε 100.000 κατοίκους. Από αυτούς, «τουλάχιστον 10.000» άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει σε αυτό το στάδιο άγνωστος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κυρηναϊκής, στην ανατολική Λιβύη, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς, αλλά πολλοί φοβούνται ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάνει λόγο για περισσότερους από 38.000 εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της διαιρεμένης χώρας, 30.000 μόνο στη Ντέρνα.

Ο Manoel Carton, ιατρικός συντονιστής μιας ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναπτύχθηκε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες, μίλησε για μια «χαοτική» κατάσταση, η οποία εμποδίζει την κατάλληλη καταγραφή και αναγνώριση των θυμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί εθελοντές από όλη τη Λιβύη και το εξωτερικό. Ο συντονισμός της βοήθειας είναι επείγον», επέμεινε.

«Τα περισσότερα θύματα είναι θαμμένα (…) τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε ομαδικούς τάφους», ωστόσο «πολλά» δεν έχουν ταυτοποιηθεί, κυρίως αυτά που ξεβράστηκαν «σε μεγάλο αριθμό από τη θάλασσα», σημείωσε. Όσοι τα βρίσκουν «τα θάβουν κατευθείαν».

Προηγούμενο άρθροΗ χώρα βουλιάζει στη λάσπη και η κυβέρνηση ασχολείται με την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση κατά των νέων ταυτοτήτων