Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια ωραία συζήτηση με τον Στέφανο Δαμιανίδη για το προφίλ του Ίλον Μασκ (λινκ εδώ για όσους δε το προλάβατε https://youtu.be/PDMFmaP6pPQ?t=8003) όπου κάναμε μια σύντομη επισκόπηση του ποιός είναι πράγματι ο Ίλον (ή Έλον για όσους προτιμάτε) και ποιά η στάση του απέναντι στην Ατζέντα 2030 και στη κλίκα του Davos. Με αφορμή τα σχόλια που ακολούθησαν από κάποιους ακροατές αποφάσισα να αφιερώσω και ένα δεύτερο άρθρο πάνω στον Ίλον προκειμένου να δούμε ακόμα πιο αναλυτικά τη σύνδεση του Ίλον με την Ατζέντα 2030 και το πόσο βαθιά πάει αυτή.

 

Ο Μύθος του Μασκ

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο πάνω στον Μασκ (λινκ εδώ https://focusfm.gr/ilon-mask-o-stratologos-tis-atzentas-2030/ ) η εικόνα του Μασκ ως

ενός είδους υπερ-ήρωα που θα σώσει την ανθρωπότητα με τις εφευρέσεις του και τον πανίσχυρο νου του έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια . Αυτή η Χολιγουντιανών διαστάσεων  εικόνα  δεν  είναι  καθόλου  τυχαία  μάλιστα  καθώς  ο  ηθοποιός  Robert Downey Junior που υποδύθηκε τον υπερ-ήρωα Iron Man (έναν εκκεντρικό και υπερ-πλούσιο εφευρέτη που σώζει τη Γη) στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της Marvel για πάνω από μια δεκαετία, έχει παραδεχτεί πως άντλησε την έμπνευση για τον ρόλο αυτόν από τον Ίλον, με τον οποίο είχε στενές σχέσεις και ο οποίος μάλιστα έκανε και μια guest εμφάνιση στις ταινίες του (να τος στο Iron Man 2).

Προσπερνώντας τώρα τη μυθοπλασία του Χόλιγουντ και τον μίντια ας ρίξουμε μια ματιά στις εφευρέσεις και στις επιχειρήσεις του κυρίου Μασκ στην αληθινή ζωή και στο   πως   τις   αξιοποιεί   για   το   καλό   της   ανθρωπότητας.   Είναι   πράγματι   ένας παρεξηγημένος, εκκεντρικός σούπερ ήρωας που πεπρωμένο του είναι να σώσει την ανθρωπότητα και να αποικίσει τον Άρη ή είναι απλά το μακρύ χέρι ενός πολύ διεφθαρμένου καθεστώτος;

 

Μασκ ο Μπακαλόγατος

Τα μίντια αρέσκονται να μας “φλεξάρουν” τον πλούτο και την επιχειρηματική ικανότητα του Ίλον αλλά ποτέ δεν αναφέρουν το πόσο επικερδείς είναι πράγματι οι επιχειρήσεις του. Η αλήθεια είναι πως καμία από τρεις κεντρικές επιχειρήσεις του Ίλον δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Η εταιρεία του, SpaceX, που στόχο έχει την εξερεύνηση του διαστήματος πουλάει υπηρεσίες που ακόμα δεν μπορεί να παράξει, ενώ η Τέσλα και η αδελφή εταιρεία της, SolarCity (ηλιακά συστήματα ενέργειας) δεν παράγουν κέρδη και στηρίζονται από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή κρατικών δανείων (με εξωφρενικά χαμηλά επιτόκια) και επιδοτήσεων. Συνολικά και οι τρεις έχουν λάβει 4.9 δισεκατομμύρια δολάρια σε στήριξη από το δημόσιο ενώ δεν υπάρχει σαφής ορίζοντας για το πότε θα γίνουν επικερδείς και θα μπορέσουν να σταθούν μόνες τους στην αγορά.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, έχουμε έναν υποτιθέμενο “πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου” με τρεις γιγαντο-εταιρείες που δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν άνευ κρατικής στήριξης. Ο δε ιδιοκτήτης τους υποτίθεται πως αντιμάχεται την Ατζέντα 2030 και τους λακέδες της αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίρνει λεφτά και κατ’ επέκταση να λογοδοτεί στην αμερικανική κυβέρνηση και σε άτομα όπως ο Τζο Μπάιντεν που εκλέχθηκαν με την υπόσχεση να “ξαναχτίσουν τον κόσμο καλύτερα” εφαρμόζοντας τις δομικές αρχές της νέας τάξης πραγμάτων. Χμμμ…σαν κάτι να μην κολλάει καλά στο όλο αφήγημα.

Μασκ και Twitter

Όπως ανέφερα στο περασμένο άρθρο, ελάχιστα έχει κάνει ο Μασκ για την επαναφορά της ελευθερίας του λόγου στο Twitter πέρα από κάποιες κινήσεις για το θεαθήναι. Αυτό όμως δεν είναι το μεγαλύτερο “αμάρτημα” του πάνω στο θέμα. Όπως ανέφερε και ο ίδιος σε βίντεο που ανέβηκε μετά την αγορά της πλατφόρμας, στόχος του είναι να την μετατρέψει στην δυτική έκδοση του κινεζικού WeChat. To WeChat είναι μια (κρατική) κινεζική υπερ-εφαρμογή η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή στη Κίνα. Η εφαρμογή περιέχει μυριάδες άλλες εφαρμογές εντός αυτής όσον αφορά την κοινωνική δικτύωση των χρηστών της, είναι απαραίτητη για τις ηλεκτρονικές αγορές και την διαχείριση ψηφιακών καταστημάτων ενώ διατηρείται εντός αυτής το πιστοποιητικό εμβολιασμού του κάθε χρήστη προκειμένου να μπορεί να το επιδείξει όποτε  του  ζητηθεί  (κάτι  που  πρέπει  να  κάνει  ο  μέσος  Κινέζος  ακόμα  και  για  να αποκτήσει πρόσβαση στο ίδιο του το σπίτι). Το σημαντικότερο “προτέρημα” αυτής της εφαρμογής είναι πως λόγω του χαρακτήρα της, οι χρήστες της είναι εύκολα ταυτοποιήσιμοι  από  τις  αρχές  του  κομμουνιστικού  κόμματος.  Αυτό  είναι  ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το κομμουνιστικό κόμμα θέλει να εντοπίσει και να “νουθετήσει” χρήστες που δεν γράφουν και τα καλύτερα λόγια για το κομμουνιστικό καθεστώς και τον πρόεδρο Σιν Τζινπίν. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι χρήστες να αυτολογοκρίνονται φοβούμενοι τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα επικριτικό σχόλιο τους στην αληθινή τους ζωή.

Με την ιδεολογική δίωξη να αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια και στη Δύση, γιατί άραγε ο Ίλον, “ο απελευθερωτής της ελευθερίας του λόγου”, να θέλει να μιμηθεί μια εφαρμογή του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος που καταλήγει στην αυτολογοκρισία και στη δίωξη των χρηστών της;

 

Ο Αστερισμός του Μασκ

Ένας ακροατής που πήρε τηλέφωνο για να υπερασπιστεί τη φήμη του κυρίου Μασκ αναφέρθηκε στο ό,τι ο Μασκ δουλεύει πάνω στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου παροχής ίντερνετ. Ο ακροατής πράγματι είχε δίκιο καθώς ο Μασκ βρίσκεται πίσω από το Starlink. To Starlink είναι ένας “αστερισμός” δορυφόρων (ορατός στον νυχτερινό ουρανό) που βρίσκονται σε τροχιά και στόχος τους είναι κάποια στιγμή να προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις πιο απομονωμένες και αποκομμένες γωνιές του πλανήτη.

Εκ πρώτης όψης όντως οι περισσότεροι θα επαινούσαμε τον κύριο Μασκ για το εγχείρημα  αυτό  καθώς  πράγματι  αποτελεί  μια  πρωτοποριακή  τεχνολογία  που  θα μπορούσε να δώσει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δισεκατομμύρια ανθρώπων που τώρα την στερούνται, συνδέοντάς τους με τον υπόλοιπο κόσμο και ανοίγοντάς τους τη πόρτα σε δυνατότητες εκπαίδευσης και μόρφωσης μέσω αυτού. Πράγματι όλα αυτά είναι πολύ θετικά επιτεύγματα….στη θεωρία, και το λέω αυτό γιατί η πραγματική χρήση του Starlink σήμερα, στη πραγματικότητα είναι πάρα πολύ διαφορετική.

Η τωρινή χρήση του δικτύου Starlink όχι μόνο δεν ωφελεί την ανθρωπότητα, αλλά θα έλεγα πως ωφελεί τα πιο μισάνθρωπα στοιχεία της που μάχονται για τον αφανισμό κάθε μορφής ηθικής και ανθρωπιάς από τον πλανήτη. Βλέπετε, το Starlink χρησιμοποιείται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία για τον συντονισμό και την στήριξη τον ναζιστικών, ουκρανικών στρατευμάτων. Το σύστημα έχει εξελιχθεί σε καίριο τμήμα της οργάνωσης του ουκρανικού στρατού (καθώς σημαντικό τμήμα των επίγειων επικοινωνιακών υποδομών και δικτύων του έχει καταστραφεί) επιτρέποντας στους Ουκρανούς να οργανώνονται και να συντονίζουν επιθέσεις κατά των Ρώσων. Ο κύριος Μασκ μάλιστα όχι μόνο έτρεξε να δώσει άμεση πρόσβαση στους ναζιστές της ουκρανικής κυβέρνησης όταν του ζήτησαν στήριξη μέσω του Twitter αλλά μέσα σε 48 μόλις ώρες είχε στείλει ειδικό εξοπλισμό και υπολογιστές για τον χειρισμό και τη λειτουργία του Starlink σε συνθήκες πολέμου και ελλιπούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.   To   σύστημα   χρησιμοποιείται   επίσης   από   την   μονάδα   Aerorozvidka (Αεροπορική  Αναγνώριση)  η  οποία  το  χρησιμοποιεί  για  να  συντονίζει  drones  που επιτίθενται στις ρωσικες δυνάμεις, αποδεικνύοντας έτι μια φορά την χρησιμότητά του Starlink στο να μπορέσουν οι Ουκρανοί ναζιστές να αντισταθούν των ρωσικών στρατευμάτων και να τα ανταγωνιστούν σε επίπεδο τεχνολογικού πολέμου.

“Εντάξει τώρα”, θα πουν μερικοί. “Ο Μασκ είναι ένας πρακτικός άνθρωπος της αγοράς. Παραχώρησε το Starlink σήμερα στους ναζί προκειμένου αύριο να μαζέψει λεφτά για να το δώσει σε όλο τον κόσμο”. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως ο Μασκ όχι μόνο δεν έχει βγάλει λεφτά από την ενέργειά του αυτή αλλά μάλιστα δηλώνει απώλειες άνωθεν των 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η απόφαση του Ίλον να παραχωρήσει το Starlink στην κατεχόμενη από τους ναζί Ουκρανία, δίνοντάς τους την ικανότητα να αντέξουν τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές τους, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με ηθικούς αλλά ούτε και με πρακτικούς όρους. Η απόφασή αυτή βγάζει νόημα μόνο υπό το πρίσμα πως ο Ίλον είναι ένας ακόμα συνεργάτης της νέας τάξης πραγμάτων που δουλεύει για την Ατζέντα 2030 και τελικός στόχος του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτής μέσα από την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την στήριξη των ναζιστών.

 

Μασκ και Κίνα

Μιάς  και  πιάσαμε  την  γεωπολιτική  ας  δούμε  και  τις  σχέσεις  του  Ίλον  με  τον κομμουνιστικό γίγαντα της Κίνας. Ο Μασκ πρόσφατα τράβηξε τα βλέμματα καθότι πρότεινε ως επίλυση της διαμάχης μεταξύ της κομμουνιστικής Κίνας και της δημοκρατικής Ταϊβάν την εγκόλπωση της τελευτάς από την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε  ως  λύση  να  παραχωρήσει  η  (το  τονίζω)  δημοκρατική  Ταϊβάν  την  εθνική κυριαρχία της στην Κίνα και να περάσει σε ειδικό διοικητικό καθεστώς υπό τη κομμουνιστική Κίνα. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί κάποια επιφώτηση που ήρθε στο νου του Ίλον αλλά είναι το γνωστό κινεζικό πλάνο “Μία Χώρα, Δύο Διοικητικά  Συστήματα”  το  οποίο  εφαρμόστηκε  στο  Χονγκ  Κονγκ  (που  τώρα  είναι υποτελές στη Κίνα και το κομμουνιστικό κόμμα) και το οποίο αποτυχημένα έχει ήδη προτείνει η Κίνα στη Ταϊβάν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε η πρόταση προκάλεσε θύελλα  αντιδράσεων  από  την  Ταϊβάν,  ο  πληθυσμός της οποίας αμύνεται σθεναρά της ένωσης με την κομμουνιστική Κίνα, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ευχαρίστησε τον Μασκ για την πρότασή του.

Χμμμ, δε μας τα λέει καλά μέχρι τώρα ο κυρ Μασκ. Τη μια εξοπλίζει τους ναζιστές της Ουκρανίας και την άλλη θέλει να ενώσει την Ταϊβάν με την κομμουνιστική Κίνα. Θα έλεγε κανείς πως αυτός ο “ανθρωπιστής” είναι οπαδός των ολοκληρωτικών καθεστώτων που καταπατούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και εξαφανίζουν τους επικριτές τους. Μπα μωρέ, σύμπτωση θα είναι. Αυτή του η πρόταση ήταν απλά ένα μικρό ατόπημα και σε καμία των περιπτώσεων δε σχετίζεται με το γεγονός πως το εργοστάσιο της Τέσλα στη Σαγκάη φτιάχνει το 30% με 50% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας και πως ο Ίλον θα πρέπει να τα έχει καλά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αν θέλει να συνεχίσει να κάνει δουλειές εκεί, σωστά;

Mασκ ο Τεχνοκράτης

Βλέπετε, υπάρχει σαφής λόγος που ο Μασκ δεν διστάζει να στηρίξει τέτοια απάνθρωπα καθεστώτα και αυτός είναι επειδή οι ιδεολογικές του καταβολές δεν είναι πολύ μακριά από την Ναζιστική Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση.

Κατά την έκθεση του σχεδίου του για τον αποικισμό του Άρη, ο Ίλον έχει κάνει λόγο για την “Αρειανή Τεχνοκρατία” το οποίο θα είναι το καθεστώς που θα διοικήσει τον πλανήτη του Άρη όταν αποικιθεί από τον Μασκ. Η επιλογή της λέξης “τεχνοκρατία” δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς η οικογένεια του Μασκ έχει άμεση σύνδεση με το Τεχνοκρατικό Κόμμα του Καναδά της δεκαετίας του 1930. Ναι, λέμε για εκείνη τη δεκαετία που έσκασαν μύτη οι Ναζί και ο διεθνής κομμουνισμός. Όπως μπορείτε να δείτε και από τη φωτογραφία που ακολουθεί, οι “Τεχνοκράτες” του Καναδά κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ανταγωνιστούν ναζί και σοβιετικούς σε στυλ και μιλιταρισμό.

Ο Joshua Haldeman, παππούς του Μασκ, ήταν ο αρχηγός (ή υπεύθυνος έρευνας ή και τα δύο) του Καναδικού Τεχνοκρατικού Κόμματος (Technocracy Inc.) τη δεκαετία του 1930. Η ιδεολογία αυτού του κινήματος ήταν ο πλήρης έλεγχος της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας από “τεχνοκράτες” δηλαδή εξειδικευμένους επιστήμονες που θα είχαν τα ηνία του κράτους. Στόχος τους ήταν ο απόλυτος έλεγχος της ζωής της “ανθρώπινης μηχανής” όπως αποκαλούσαν τον άνθρωπο και η διοίκηση της κοινωνίας από μια μικρή ελίτ “τεχνοκρατών”, δηλαδή εξειδικευμένων επιστημόνων που θα αποφάσιζαν για κάθε τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης (όπως μπορείτε να δείτε ο Χαράρι και ο Σουάμπ δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αναμάσηση αυτών των ιδεολογιών). Το κίνημα κρίθηκε ακραίο στον Καναδά και απαγορεύτηκε με τον Joshua Haldeman να φεύγει για την Ν. Αφρική όπου λίγα χρόνια μετά ξεκινάει η ιστορία του εγγονού του, Ίλον Μασκ, ο οποίος, όλως τυχαίως, θέλει να φτιάξει στον Άρη αυτό που ο παππούς του απέτυχε να φτιάξει στη Γη.

 

Πού καταλήγουμε;

Νομίζω πως τα όσα ανέφερα σε αυτό και στο προηγούμενο άρθρο και στην εκπομπή των 8-11 ζωγραφίζουν μια αρκετά αναλυτική εικόνα του ποιός είναι πράγματι ο Ίλον Μασκ. Από τη μία μας τον παρουσιάζουν ως τον “επαναστάτη” του χώρου της παγκόσμιας ελίτ, ως το “κακό παιδί” του επιχειρηματικού κόσμου που έχει έρθει για να υποτάξει το παλιό κατεστημένο και από την άλλη τον βλέπουμε να δουλεύει μαζί με τον Bill Gates και την CureVac για την παραγωγή εμβολίων mRNA, να θέλει να “αναβαθμίσει” τον άνθρωπο τσιπάροντάς τον αλά Σουάμπ και Χαράρι και να ονειρεύεται να φτιάξει το δικό του ολοκληρωτικό καθεστώς στον Άρη. Αν μετά από όλα αυτά θέλουν κάποιοι να παραμείνουν “Ελονίτες” (ναι, έτσι αποκαλούνται οι φαν του Ίλον) και να συνεχίσουν να πιστεύουν στον μύθο του “λευκού ιππότη” Ίλον Μασκ που έρχεται να σφάξει τους δράκους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτό είναι επιλογή τους. Εγώ θα τους συνιστούσα, από το να λατρεύουν ιμιτασιόν “επαναστάτες”, “ανθρωπιστές” και “εφευρέτες” να στρέψουν την προσοχή τους και να αντλήσουν έμπνευση από αληθινούς επαναστάτες της σκέψης.

Αυτός, για όσους δεν τον ξέρουν, είναι ο Νίκολα Τέσλα, ο εφευρέτης που το όνομα και  τη κληρονομιά του οποίου ο Μασκ σφετερίζεται για να πουλήσει τα αυτοκίνητά του. Ο Τέσλα έζησε μια ζωή γεμάτη με τεχνολογικά επιτεύγματα τα περισσότερα από τα  οποία  δε  θα  τα  ακούσει  ο  μέσος  άνθρωπος  γιατί  τα  βιβλία  ιστορίας  έχουν φροντίσει να αποκρύψουν την ύπαρξη αυτού του ανθρώπου. Εκεί που ο Έντισον έβλεπε το ρεύμα σαν πηγή πλουτισμού ο Τέσλα προσπαθούσε να το παράξει από την ίδια την δύναμη της Γης, να το μεταφέρει ασύρματα και να το χαρίσει στον πλανήτη.  Ο  Τέσλα  πέθανε  ξεχασμένος  και  γελοιοποιημένος  στο  βρώμικο  δωμάτιο ενός ξενοδοχείου επειδή τόλμησε να πάει κόντρα στην ιδέα πως ο ηλεκτρισμός θα έπρεπε  να  πωλείται  έναντι  χρηματικού αντιτίμου. Λίγο μετά την εύρεση της σορού του, το δωμάτιό του, γεμάτο με εξελιγμένες μαθηματικές φόρμουλες και εφευρέσεις πλιατσικολογήθηκε από τις διεθνείς ελίτ που τις καταχράστηκαν για τον πλουτισμό τους όπως η οικογένεια Τραμπ. Ο Τέσλα είναι ένας από τους άπειρους πρωτοπόρους  τους  οποίους  αυτοί  που  γράφουν  τα  βιβλία  ιστορίας  φρόντισαν  να τους αφήσουν έξω από τις σελίδες τους επειδή δεν εξυπηρετούσαν τα αφηγήματα που ήθελαν να στηρίξουν. Θεωρώ απλά αφελές να θεωρούμε πως η σουπερ τηλε-περσόνα που ακούει στο όνομα Ίλον Μασκ μπορεί να θεωρηθεί ένας από αυτούς.

Ελευθερίου Κωνσταντίνος

Πολιτικός Επιστήμονας, Διαπραγματευτής, Ερευνητής Περισσότερα: Podcast, Άρθρα, Συνεντεύξεις, Επικοινωνία https://www.linkedin.com/in/kostaselef/details/featured/

Προηγούμενο άρθροΑσπρόπυργος: Άγνωστοι επιτέθηκαν σε άνδρα και έκλεψαν το αυτοκίνητό του
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ