Παναμάς: Οι μαζικές κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα, η κυβέρνηση μειώνει τις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Παναμά αναγκάστηκε να ανακοινώσει μείωση ή και πάγωμα της τιμής των καυσίμων και των βασικών προϊόντων μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις χθες Δευτέρα (11/7) από χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους.

«Κατανοώ τη δυσαρέσκεια διαφόρων τομέων μπροστά στην κατάσταση που ζούμε, η οποία οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας και στις συνέπειες της σύρραξης στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες.
Ανακοίνωσε ότι η τιμή του γαλονιού (των 3,78 λίτρων) καυσίμου θα ανέρχεται πλέον στα «3,95 (δολάρια ΗΠΑ) για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης σε όλη τη χώρα από τη 15η Ιουλίου», μέτρο που αφορά ήδη τα οχήματα δημόσιας χρήσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τον Μάιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων στον Παναμά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, που ανέβηκε κατά 47% από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο.
Ο κ. Κορτίσο ανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου με το οποίο θα παγώσουν οι τιμές περίπου δέκα βασικών προϊόντων.
Αρκετά συνδικάτα ωστόσο ανακοίνωσαν ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ώσπου η τιμή του γαλονιού καυσίμου να πέσει κάτω από τα 3 δολάρια και ώσπου να υπάρξει γενικευμένη μείωση των τιμών.
Στις δυτικές επαρχίες Βεράγουας και Τσιρικί, στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα, διαδηλωτές απέκλεισαν την Παναμερικανική Λεωφόρο, η οποία συνδέει τη χώρα με την υπόλοιπη κεντρική Αμερική.
Στην πρωτεύουσα, φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία γύρω από το Πανεπιστήμιο του Παναμά, όπου ομάδα κατέλαβε προσωρινά περιπολικό της αστυνομίας.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: 50χρονος έκανε διαρρήξεις σκαρφαλώνοντας σε σωλήνες φυσικού αερίου
Επόμενο άρθροΚατρακύλησε η αξία του ευρώ, στη χαμηλότερη τιμή της 20ετίας