Παναγιώτα Καλαποθαράκου: «Ποτέ στο παρελθόν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με μαζικούς πλειστηριασμούς ακόμα και της κύριας κατοικίας και ποτέ δεν ήμασταν τόσο απροστάτευτοι»

Για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών, είτε μέσω της ακρίβειας, είτε μέσω των χρεών, των υψηλών δανείων και γενικά εξαιτίας των νέων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Για το “πάγωμα” ορισμένων μόνο επιτοκίων που επίκειται, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό για να διευκολύνει τους πολίτες, η κ. Καλαποθαράκου ανέφερε:

«Ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο δεκάμηνο. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με το “πάγωμα” και το πλαφόν στα ήδη αυξημένα επιτόκια με τις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη. Δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων έχει επιφέρει και αύξηση της τάξης των 100-200 ευρώ στις δόσεις(…) Άρα δηλαδή βλέπουμε χιλιάδες συμπολιτών σε αδιέξοδη κατάσταση»

«Ήδη έχουμε την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, αύξηση των επιτοκίων, οι πλειστηριασμοί που απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κλπ. Τολμώ να πω ότι ποτέ στο παρελθόν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με μαζικούς πλειστηριασμούς ακόμα και της κύριας κατοικίας και ποτέ δεν ήμασταν τόσο απροστάτευτοι», πρόσθεσε.

Για τη γενικευμένη επιβάρυνση των Ελλήνων τόνισε:

«Μιλάμε για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρξουν μέτρα μακροπρόθεσμα δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα. Με τα τωρινά μέτρα, ναι μεν υπάρχει προσωρινή ανακούφιση, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στο σύνολό του(…) Έχουμε κάποια επιτόκια που από το 2,5% στο 5%. Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει την αναγκαιότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας στη χώρα μας. Να θυμίσω ότι ο πτωχευτικός νόμος από το 2020 δε προστατεύει ούτε την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών»

Όσον αφορά την ευρύτερη δυσαρέσκεια που πηγάζει από κάθε είδους αυξήσεις, όπως στα καύσιμα και το ρεύμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η κ. Καλαποθαράκου υπογράμμισε:

«Μίλησα για γενικευμένη κατάσταση, στην οποία είμαστε αδύναμη να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα της ακρίβειας που έχει εγκατασταθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας(…) Άρα, για εμάς θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία ορισμένων επιχειρήσεων. Πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, όπως και ο ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, να αυξηθούν οι έλεγχοι που είναι ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι»

Τέλος, το σχόλιο της κ. Καλαποθαράκου για τις πρωτοβουλίες “ελάφρυνσης” των πολιτών μέσω των καλαθιών (Νοικουριού, Νονού, Πάσχα), η προσκεκλημένη είπε:

«Αποδεικνύεται ότι δεν έχουν συμβάλλει ούτε στον ανταγωνισμό ούτε στην συγκράτηση των τιμών. Αντιθέτως, τα προϊόντα ή αυξάνονται ή παραμένουν στατικά. Ένας στους δύο δε προτιμά το Καλάθι και από όσους αγοράζουν, το 67% δήλωσε ότι αγοράζει λιγότερα από τα μισά προϊόντα. Μόλις το 12,7% δηλώνει πλήρως ευχαριστημένο από το Καλάθι».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Βαθιώτης: «Άν η υπόθεση Τζανερίκου είναι στημένη είναι η απόδειξη ότι σύστημα ψάχνει έναν ελεγχόμενο τσοπάνη»
Επόμενο άρθροΕλεύθεροι με περιοριστικούς δύο από τους συλληφθέντες για βίαιο οπαδικό επεισόδιο