Πακιστάν:Σάλος με ΒΙΝΤΕΟ που δείχνει ορειβάτες να προσπερνούν χτυπημένο αχθοφόρο–Τον άφησαν να πεθάνει;

Οργή στην ορειβατική-και όχι μόνο-κοινότητα έχει προκαλέσει βίντεο με ορειβάτες να προσπερνούν έναν βαριά τραυματισμένο ορειβάτη στο Κ2. Ο Mingma Dorchi Sherpa που γύρισε αυτό το βίντεο επιμένει ότι οι ορειβάτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τον άνδρα. Όμως ο αχθοφόρος Mohammed Hassan  χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα και αργότερα πέθανε στο δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Η Kristin Harila, ορειβάτισσα,  αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η ομάδα της σκαρφάλωσε πάνω από έναν ετοιμοθάνατο αχθοφόρο, προκειμένου να φτάσει γρήγορα στην κορυφή του K2 στο Πακιστάν για να γίνει ο ταχύτερος ορειβάτης στον κόσμο, που ανέβηκε σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.

Το αυστριακό αναρριχητικό δίδυμο Wilhelm Steindl και Philip Flämig, οι οποίοι ήταν επίσης στο K2 εκείνη την ημέρα, είπαν ότι βίντεο που κατέγραψαν αργότερα χρησιμοποιώντας drone, έδειχνε τους  ορειβάτες να περπατούν πάνω από το σώμα του άτυχου άνδρα αντί να προσπαθούν να τον σώσουν.

Ο Flämig είπε στην αυστριακή εφημερίδα Standard: «Τον περιθάλπει ένα άτομο ενώ όλοι οι άλλοι πιέζουν προς τη σύνοδο κορυφής. Γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, αν και υπήρχαν σέρπα και οδηγοί βουνού στο σημείο που θα μπορούσαν να είχαν αναλάβει δράση».

Ο Steindl πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Άλπεις. Αντιμετωπιζόταν σαν άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας.

Το Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορφή του κόσμου, μετά το όρος Έβερεστ, με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και της Αυτόνομης Επαρχίας Τασκούργκαν Τατζίκ, της Κίνας. Είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η ψηλότερη κορυφή του Πακιστάν. Ο Mohammed Hassan πατέρας τριών παιδιών, από το Πακιστάν, ήταν αχθοφόρος σε ορειβατικές αποστολές που πηγαίνουν σε μεγάλα υψόμετρα. Εργαζόταν για την Lela Peak Expedition, και χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα στις 27 Ιουλίου.

Προηγούμενο άρθροΣε ισχύ τα αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη:Φωτιά σε ξύλινη μονοκατοικία τα ξημερώματα