ΠΟΥ: Σήμανε νέο συναγερμό και μιλά για νέα πανδημία – Η γρίπη των πτηνών μεταπήδησε στα θηλαστικά

Συναγερμό για μία νέα πιθανή πανδημία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την είδηση ότι η γρίπη των πτηνών μεταπήδησε στα θηλαστικά.

Προειδοποιεί ότι, αν και ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει προς το παρόν χαμηλός, δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι αυτό θα παραμείνει έτσι.

Περιπτώσεις του στελέχους H5N1 έχουν ήδη αναφερθεί σε ενυδρίδες, βιζόν και αλεπούδες, πυροδοτώντας φόβους ότι ο ιός είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να «σαρώσει» και τους ανθρώπους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τα έθνη να παρακολουθούν στενά τις μολύνσεις στα θηλαστικά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους είναι ακόμα χαμηλός, αλλά «δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα παραμείνει έτσι και πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo» προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών είχε εξαπλωθεί σε θηλαστικά. Υπήρξε επίσης ένα ξέσπασμα μεταξύ βιζόν στη βορειοδυτική Ισπανία που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα. Ο ιός H5N1 είχε ανιχνευθεί στο παρελθόν σε ανθρώπους, αλλά τα κρούσματα ήταν σποραδικά και συνδέονται στενά με τη στενή επαφή με μολυσμένα νεκρά ή ζωντανά πτηνά.

Προηγούμενο άρθρο«Ήταν λες και μπαίναμε σε σφαγείο» – Σοκάρει ο αστυνομικός στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο Άλκης Καμπανός
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ “ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ” ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ