Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τη σφαγή στη Μπούκα- Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Μόσχα

Παγκόσμιος αποτροπιασμός για τη σφαγή στη Μπούκα.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για προβοκάτσια, με τον Ουκρανό πρόεδρο  να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι άλλη μια προβοκάτσια απορρίπτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη. Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Η Μόσχα υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, ότι καθόλη τη διάρκεια της κατοχής της πόλης οι κάτοικοι της Μπούκα ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται και να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους, οι έξοδοι δεν ήταν αποκλεισμένοι και όλοι είχαν τη δυνατότητα να φύγουν προς τα βόρεια, προς τη Λευκορωσία, ενώ τα νότια περίχωρα «συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών», βομβαρδίζονταν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία και στόχος της είναι η εξόντωση «όλου του έθνους».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούκα τονίζοντας ότι είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Ηλίας Κουσκουβέλης
Επόμενο άρθροΔόθηκε το «σήμα» για την τέταρτη δόση στους εμβολιασμένους – Ποιοι θα… τσιμπηθούν για 4η φορά