
Στον Focus Fm 103,6 και την εκπομπή του Στέφανου Δαμιανίδη φιλοξενήθηκε το πρωί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Νικολόπουλος.
Ο κος Νικολόπουλος εξήγησε ότι με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της εταιρίας “Οικογενειακού Δικαίου”, κλήθηκε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, να πει την άποψή του για το νομοσχέδιο που περιείχε το θέμα της δωρεάς γενετικού υλικού από συγγενείς.
“Κανείς βουλευτής, από κανένα κόμμα δε σχολίασε το θέμα, ούτε και ο Υπουργός.Με τις προηγούμενες διατάξεις που ίσχυαν, για να γίνει κάποιος δότης σπέρματος ή ωαρίου έπρεπε να είναι ανώνυμος. Όποιος χρειαζόταν, μπορούσε να πάρει σπέρμα ή ωάριο από μία τράπεζα, χωρίς να γνωρίζει από που το παίρνει. Με τον καινούργιο νόμο, μπορεί η δωρεά να γίνει επώνυμα, αυτό ισχύει σε πολλές χώρες. Εκτός από αυτό όμως, έγινε και ένα ακόμη βήμα, ότι επιτρέπεται η δωρεά και μεταξύ συγγενών, εκ πλαγίου”.
Ο κος Νικολόπουλος εξήγησε ότι το συγγένεια εξ αίματος σε πλάγιο βαθμό σημαίνει αδέρφια, ανίψια, πρώτα ξαδέρφια, ενώ εξ αγχιστείας, θεωρούνται οι εξ αίματος συγγενείς του ενός συζύγου με τον άλλον.
” Αυτό είναι το οποίο έχει επιτραπεί. Αυτές οι περιπτώσεις όμως στον αστικό μας κώδικα, αποτελούν κολλήματα γάμου αλλά και για σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή άνθρωποι που έχουν τέτοια συγγένεια δεν μπορούν να κάνουν ούτε θρησκευτικό, ούτε πολιτικό γάμο, αλλά ούτε και σύμφωνο συμβίωσης. Και εδώ εμφανίζεται το παράδοξο, ενώ υπάρχει κόλλημα -που ποτέ δε συζητήθηκε να αλλάξει ή να καταργηθεί- για να αποφευχθούν γεννήσεις παιδιών αιμομικτικών και για να διατηρείται μια κοινωνική ευπρέπεια, ώστε να μην εμπλέκονται οι συγγένειες και σε σχέση με τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν σε μία οικογένεια. Και ενώ αυτά υπάρχουν σαν κωλύματα, δεν στέκονται εμπόδιο στο να δωριστεί σπέρμα ή ωάριο. Το κίνητρο ίσως είναι οικονομικό, δίνουν δουλειά στα κέντρα γονιμότητας. Ίσως ήταν επιθυμία κάποιας οικογένειας και για να μη φανεί φωτογραφική η διάταξη, έγινε μία γενική ρύθμιση “, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: