Ουκρανία: Ο Ζελένσκι διώχνει τη μη αυτοκέφαλη ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία – Οι μοναχοί δήλωσαν ότι δε φεύγουν

Οι ουκρανικές αρχές έχουν διατάξει τους μοναχούς από το παγκοσμίως γνωστό μοναστήρι Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου, αναφέρει επιστολή του κρατικού φορέα διαχείρισης του χώρου, όπου λειτουργεί επίσης μουσείο από τα χρόνια του 1920.
«Μας έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων, μέχρι τις 29 Μαρτίου, να φύγουμε από το μοναστήρι (…) Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ανεξάρτητα από το πρόσχημα», είπε ο Μητροπολίτης Παύλος, ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε χθες το βράδυ.
«Απευθύνουμε έκκληση σήμερα στο ποίμνιό μας … Είναι καθήκον σας να υπερασπιστείτε αυτόν τον ιερό τόπο μαζί μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εκδίωξη είναι «χειρότερη» από τις σοβιετικές καταστολές κατά του κλήρου του 1917, του 1937 και της δεκαετίας του 1960, όταν δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξοι ιερείς στάλθηκαν στα Γκουλάγκ ή εκτελέστηκαν.
«Αυτό είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο βία, ο διάβολος είναι εδώ», είπε ο Ουκρανός μητροπολίτης.
«Δεν θα πετάξουμε πέτρες, απλώς θα προσευχηθούμε. Αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια γιατί θα έρθουν προβοκάτορες», τόνισε.
Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδιώξει τη μη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, εξαιτίας παραβιάσεων των συμβατικών υποχρεώσεών της. Η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου, σύμφωνα με επιστολή του κρατικού φορέα διαχείρισης του χώρου, όπου λειτουργεί επίσης μουσείο από τα χρόνια του 1920. Η απόφαση αυτή ακολούθησε διάταγμα που είχε εκδώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας είναι γεμάτη «κατάσκοπους».

Τον Νοέμβριο, η ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπίας έκανε έρευνες στο μοναστήρι, που είναι επίσης ο τόπος κατοικίας του προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που χαρακτήρισε ύποπτο για σχέσεις με τη Ρωσία.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντέδρασε έντονα στην απόφαση της εκδίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το μοναστήρι, απόφαση στην οποία είδε την «κορύφωση της ανομίας» στην Ουκρανία.

Η Λαύρα των Σπηλαίων βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Προηγούμενο άρθροΝέα Σμύρνη: Μαφιοζική επίθεση σε εστιατόριο που παραδόθηκε στις φλόγες -Απεγκλωβίστηκε μητέρα με το μωρό της
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς νερού από 500 – 1000 ευρώ