Ώρα Ψυχολογίας: Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις κακές μας συνήθειες – Η Σ. Καρκαμάνη μιλά στον Γ. Σερέτη – ΗΧΗΤΙΚΟ

Για τη δύναμη της συνήθειας μίλησε στον Focus FM και στην εκπομπή “Ώρα Ψυχολογίας” με τον Γρηγόρη Σερέτη η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Στεφανία Καρκαμάνη.

“Η συνήθεια είναι μια συμπεριφορά που έχει βιολογική βάση. Πρόκειται για μια εγκεφαλική παγίωση. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μοτίβα σκέψης τα οποία ο άνθρωπος ενεργοποιεί πολύ συχνά, δημιουργούν κάποιες συντομεύσεις στον εγκέφαλο. Είναι δηλαδή σαν αποθηκευμένα προγράμματα στα οποία “κλικάρει” κατευθείαν ο εγκέφαλος, μόλις έρχεται σε επαφή με ένα ερέθισμα” σημείωσε.

Για το πώς αποκτούμε συνήθειες, η κ. Καρκαμάνη εξήγησε ότι αυτό “βασίζεται στην επανάληψη του μοτίβου”.

“Μια συνήθεια, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, συνδέεται με πάρα πολλά διαφορετικά ερεθίσματα της καθημερινότητας. Δηλαδή: καφές-τσιγάρο, διάλειμμα-τσιγάρο, δουλειά-τσιγάρο. Όσες περισσότερες συνδέσεις έχει μία συμπεριφορά, τόσο πιο πολύ παγιώνεται ως συνήθεια” ανέφερε η ίδια.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ξεπεράσουμε μία συνήθεια, υπογράμμισε ότι ο εγκέφαλος απαγορεύει τη διακοπή μιας σύνδεσης χωρίς αντικατάσταση, τονίζοντας ότι η συνήθεια θα πρέπει να αντικατασταθεί.

“Θα πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά αντικαταστάσεων μέχρις ότου επανασυνδεθεί η συμπεριφορά με καινούργια ερεθίσματα” υπογράμμισε η κ. Καρκαμάνη. “Θα πρέπει να αλλάξουν στοιχεία της καθημερινότητας του ατόμου για να γίνουν επανασυνδέσεις. Στην ψυχοθεραπεία αυτό επιτυγχάνεται μέσω συμπεριφορικών ασκήσεων, βάζουμε συγκεκριμένους στόχους με μικρές ή μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα για να “σπάσει” μία συνήθεια” επισήμανε.

Ερωτηθείσα για τη διαφορά της συνήθειας από την εξάρτηση, η κ. Καρκαμάνη, εξήγησε ότι η πρώτη παγιώνεται μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων ενώ η δεύτερη -όπως είπε- έχει πιο ισχυρά και περίπλοκα χαρακτηριστικά.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Καρκαμάνη στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Προηγούμενο άρθροΠολύωρη διακοπή νερού αύριο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΥπέγραψε και ανακοινώνεται ο Βιεϊρίνια!