Οι ΗΠΑ κάλεσαν ανεπίσημα την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία – Αντάλλαγμα η επαναφορά της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35;

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέβαλε ανεπίσημα στην τουρκική κυβέρνηση πρόταση να στείλει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που κατέχει για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ενημερωμένες για το θέμα πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τη συγκεκριμένη σκέψη σε τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα, χωρίς ωστόσο να το προτείνουν επίσημα. Το θέμα συζητήθηκε επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Πηγές προσκείμενες στην τουρκική κυβέρνηση επισημαίνουν πως η Άγκυρα δεν θα εξέταζε καν την ιδέα κυρίως για πολιτικούς λόγους και συγκεκριμένα για τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια κίνηση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει αξιώσει επανειλημμένα από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τους S-400, πολύ προτού παραληφθεί η πρώτη συστοιχία, τον Ιούλιο του 2019. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρεία της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας και εξεδίωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαιτίας της αγοράς αυτής. Η Άγκυρα από την πλευρά της επιχειρηματολογεί πως αναγκάστηκε να επιλέξει τους S-400 διότι οι ΗΠΑ δεν της προσέφεραν με ικανοποιητικούς όρους το αντίστοιχο σύστημα Patriot.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να επαναφέρουν την Τουρκία στην τροχιά της Ουάσινγκτον. Η Γουέντι Σέρμαν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk την 5η Μαρτίου είχε δηλώσει: «Νομίζω πως όλοι γνωρίζουν ότι οι S-400 είναι ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και ίσως αυτή να είναι η στιγμή να βρούμε τρόπο να το λύσουμε».

Δεν ήταν ωστόσαο ξεκάθαρο τι ακριβώς εννοούσε. Απο τηνμ πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά ενώ και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν  ζητήθηκε σχόλιο για τις επαφές της Γουέντι Σέρμαν και την αμερικανική πρόταση.

 

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός σήμερα 20/03 στη Μακεδονία και τη Θράκη
Επόμενο άρθροΈκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης