«Όχι» στη χορήγησή του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 θα εισηγηθούν και οι Έλληνες ειδικοί

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ακολουθήσει τις αποφάσεις που πάρθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού 18-59 ετών.

Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τη νόσο Covid-19 σε άτομα κάτω των 65 ετών αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδριάζουν για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν αναμένεται να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που έλαβαν οι συνάδελφοι τους σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και  Βέλγιο.

Παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των ρυθμιστικών αρχών ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στα άτομα 65 ετών και άνω, δυστυχώς τα στοιχεία κρίνονται από πολλούς ρυθμιστικούς φορείς ως ανεπαρκή.

Δηλαδή, είναι μικρός ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που στο πλαίσιο των κλινικών μελετών έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του στην τρίτη ηλικία.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων και ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσία του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθροΠρος νέα αναβολή οδεύουν οι εκλογές της ΕΠΟ