Ο πρόεδρος της Κίνας θα συμμετάσχει στη σύνοδο της BRICS στη Νότια Αφρική

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Αφρική, όπου θα κάνει επίσημη επίσκεψη και θα συμμετάσχει στη σύνοδο της BRICS, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αφρική έχει μετατραπεί σε διπλωματικό διακύβευμα για τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα, που προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσά τους έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει στη 15η σύνοδο της BRICS, η οποία θα λάβει χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ (…) και θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική από την 21η ως την 24η Αυγούστου», ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κινεζικής διπλωματίας η εκπρόσωπός της Χουά Τσουνγίνγκ.

Ο κινέζος ηγέτης είχε κάνει επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και το 2018, στο πλαίσιο προσπάθειας για να ενισχυθούν οι δεσμοί της χώρας του, διπλωματικοί και οικονομικοί, με την ήπειρο.

Θα πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι που θα κάνει ο κ. Σι στο εξωτερικό φέτος, έπειτα από αυτό στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Οι ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναμένεται να συζητήσουν από την 22η ως την 24η Αυγούστου τη θεματική «η BRICS και η Αφρική», ανέφερε στις αρχές του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ φέτος θα βρίσκεται η πιθανή διεύρυνση της BRICS. Χώρες της Αφρικής έχουν εκφράσει την πρόθεση να ενταχθούν, ανάμεσά τους η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία.

Προηγούμενο άρθροΔιάσπαρτες εστίες φωτιάς στο Άγιο Όρος – Αεροπλάνα και ελικόπτερα στη μάχη της κατάσβεσης
Επόμενο άρθροΤο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 έφτασε ο αριθμός των πτωχευμένων εταιρειών στην ΕΕ σύμφωνα με την Eurostat