Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ προτείνει ν απαγορευτούν τα τσιγάρα μέντας

Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ) πρότεινε να απαγορευτούν τα καπνικά προϊόντα με αρώματα και συγκεκριμένα τα τσιγάρα με μενθόλη (έλαιο μέντας).
Μάλιστα, η πρόταση του FDA των ΗΠΑ για τα τσιγάρα μενθόλης, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα που υποστηρίζεται από κορυφαίες ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων υγείας και των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Η εντατική διαφημιστική καμπάνια έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινότητες πολιτών αφροαμερικανών, όπου παρατηρούνται συχνότερα ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο FDA πρότεινε επίσης την απαγόρευση των γεύσεων στα είδη καπνού, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους.
Εκφράζοντας την αίσθηση του επείγοντος για την οριστικοποίηση της νέας οδηγίας, τόνισε ότι 480.000 άνθρωποι ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθιστώντας το κάπνισμα την κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί.
Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης ισχύος της απαγόρευσης θα μπορούσε να απέχει ακόμα και δύο χρόνια ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρονται στη δήλωση του Επιτρόπου του FDA, Robert M. Califf, ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης και των πούρων με γεύση αναμένεται να σώσει ζωές και να μειώσει τις ανισότητες στην υγεία.
Ο FDA θα δεχτεί δημόσια σχόλια για τους επόμενους μήνες (μέχρι αρχές Ιουλίου) και στη συνέχεια θα συντάξει έναν τελικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ωστόσο, αναμένονται επίσης παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες με τους εκπροσώπους της καπνοβιοχημανίας, οι οποίοι αντιτίθενται στην αλλαγή του νόμου.
Τα τσιγάρα μενθόλης αποτελούν περίπου το 36% της αγοράς προϊόντων καπνού και το 50% της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ. Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η πιθανότητα αυτή η απαγόρευση να μετατρέψει τους αφροαμερικανούς καπνιστές σε παραβάτες του νόμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο FDA δήλωσε ότι οι καταναλωτές δεν θα βρεθούν στο στόχαστρο της απαγόρευσης, επειδή η πρόταση νόμου δεν θα απαγορεύει στους πολίτες να κατέχουν ή να χρησιμοποιούν τσιγάρα μενθόλης ή προϊόντα καπνού με γεύση.
Αντίθετα, η απαγόρευση θα επικεντρωθεί στους κατασκευαστές, στους διανομείς και στους λιανοπωλητές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Tobacco Control υποστηρίζει ότι αν η απαγόρευση του τσιγάρου μενθόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε το ίδιο αποτέλεσμα με την καναδική απαγόρευση προϊόντων καπνού με μενθόλη, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επιπλέον καπνιστές θα σταματούσαν το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 381.000 Αφροαμερικανούς, σύμφωνα με τον Geoffrey Fong, καθηγητή ψυχολογίας και επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και κύριο συγγραφέα της μελέτης.
Με πληροφορίες από newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Φυλάκιση 21 μηνών, με αναστολή, στον 37χρονο για την επίθεση στο Τεκτονικό Μέγαρο