Ο Μπάιντεν δίνει τα F-16 στην Τουρκία λίγο μετά το «ναι» Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε διαβούλευση με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «ήταν σαφής και κατηγορηματικός εδώ και μήνες ότι υποστήριξε τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία».

Ο Σάλιβαν είπε ακόμα ότι το να πάρει F-16 η Τουρκία, είναι «προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αποκτήσει η Τουρκία αυτή την ικανότητα»!

Ωστόσο, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς των F-16, ο Αμερικανός απάντησε με γενικότητες:

«Ο Πρόεδρος είπε από παλιά ότι ενδιαφέρεται να πάνε αυτά τα F-16 στην Τουρκία και το υποστήριξε στέλνοντας πραγματικά το πακέτο στο Κογκρέσο. Έτσι θα συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τα πάμε στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορώ να κάνω εικασίες για την ακριβή ημέρα που θα συμβεί, μόνο ότι υποστηρίζουμε να γίνει».

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και χρησιμοποίησε εκβιαστικά την ένταξη της Σουηδίας για να πιέσει την Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιελάμβανε την πώληση 40 αεροσκαφών καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε κλινική στη Θεσσαλονίκη: Εγκυμονούσα και ασθενείς διεκομίσθησαν σε νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΚαπραβέλος για καύσωνα: “Mην απορήσετε αν η πολιτεία απαγορεύσει και την κυκλοφορία για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή”