Τρεις υποθαλλάσιες γραμμές του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μια μέρα, δήλωσε σήμερα  η Nord Stream, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η ενημέρωση δημοσιεύθηκε μετά την προειδοποίηση της αρμόδιας αρχής της Σουηδίας για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά την ανακάλυψη μιας διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2 που οδήγησε τη Δανία να περιορίσει τη ναυτιλία σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Η Nord Stream είπε ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργική ικανότητα του συστήματος δικτύου φυσικού αερίου.

Παράλληλα, αν και οι γερμανικές αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με την Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν ενδεχόμενη δολιοφθορά μπορεί να είναι η αιτία της ζημιάς.

Ο ίδιος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επίσης πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», τόνισε.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Άνευ προηγουμένου ζημιές σε υπόγειο κομμάτι ενός αγωγού γίνονται μόνο όταν «κάποιοι» βάλουν το «χεράκι» τους.

Προηγούμενο άρθροΠρώην ντράμερ Πυξ Λαξ: Δικάζεται ξανά σήμερα για τη σεξουαλική κακοποίηση 4 ανήλικων κοριτσιών
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙ “ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ”