Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να προωθήσει νομοσχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων, παρουσιάζοντας τον συγκεκριμένο νόμο αύριο σε μια υπουργική επιτροπή.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να γεφυρώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς διχασμούς επί του θέματος και καλεί όλα τα κόμματα που είχαν υποστηρίξει τον προτεινόμενο νόμο στην προηγούμενη Βουλή να τον στηρίξουν εκ νέου.

Το ζήτημα της στράτευσης των υπερορθόδοξων είναι ακανθώδες, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και των μαχών σε άλλα μέτωπα που έχουν προκαλέσει τον μεγαλύτερο εδώ και δεκαετίες αριθμό Ισραηλινών απωλειών -κυρίως κοσμικών εφήβων κληρωτών και εφέδρων.

Στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργία Νετανιάχου, συμμετέχουν δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν τις εξαιρέσεις στράτευσης των υπερορθόδοξων βασικό για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους σε θεολογικές σχολές και μακριά από τον στρατό που θα μπορούσε να δοκιμάσει τις συντηρητικές αξίες τους.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι συγκροτούν το 13% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων του Ισραήλ – ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 19% έως το 2035.

Η άρνησή τους να υπηρετήσουν στο στρατό σε πολέμους τους οποίους τις περισσότερες φορές υποστηρίζουν αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που διχάζει ισραηλινή κοινωνία.

Προηγούμενο άρθροΤουλάχιστον 35.233 οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς
Επόμενο άρθροΠυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας