Νίκος Σπανός: “Η χώρα μας πρέπει να αντιδρά πάρα πολύ δυνατά στα διεθνή φόρα. Και να παίρνει απαντήσεις γραπτώς. Όχι να συζητάμε μόνο ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα” – ΗΧΗΤΙΚΟ Focus FM

Για «παρατεταμένη ένταση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας» έκανε λόγο μιλώντας στον Focus FM 103.6 και στον δημοσιογράφο Κώστα Τουτσίδη ο Ναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι «συνεχώς προκλητική, επιθετική και επικίνδυνη».

«Οι καθημερινές υπερπτήσεις που κάνει πάνω από τα ελληνικά νησιά, δηλαδή εντός FIR Αθηνών, που περιλαμβάνει νησιά, βραχονησίδες, χωρικά μας ύδατα, ΑΟΖ, σε συνεργασία με την έξαρση του μεταναστευτικού από τα παράλια της Μικράς Ασίας, δείχνει μια παρατεταμένη ένταση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, επιδικνύοντας και μόνο, βέβαια, την ισχύ της και τη δύναμή της που κάθε φορά θέλει να επιδείξει, δεδομένου ότι σε καμία των περιπτώσεων, δεν έχει καταθέσει έγκριση προς τη χώρα μας, σχέδιο πτήσης».

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι «αυτό βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσει όπως ούτε και η παραβίαση του FIR Αθηνών με τις παρακολουθήσεις που γίνονται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δηλαδή τα drones τύπου Bayraktar».                   «Πιστεύω», είπε, «ότι θα εντείνει περισσότερο την προκλητικότητά της όσο περνάει ο καιρός» τονίζοντας την ανάγκη «να διεθνοποιήσουμε τα προβλήματά μας (…) διότι φαίνεται ότι η Τουρκία κινείται πάλι πάρα πολύ επικίνδυνα ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας».

«Η υποκρισία της Τουρκίας με την ουδέτερη στάση που έχει δείξει στον πόλεμο στην Ουκρανία την έκανε να κερδίσει και διπλωματικά και να προσπαθήσει με τον τρόπο αυτό και να αποκομίσει περισσότερα οφέλη, είτε οικονομικά είτε γεωπολιτικά. Παρουσιάστηκε και κατάφερε να παίξει τον διαμεσολαβητή, να μην ξεχνάμε, απέναντι στις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Και επίσης κατάφερε, με σύμφωνη γνώμη του κ. Πούτιν, την εξαγωγή και μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα» σημείωσε.

«Χθες είδαμε πάλι την τριμερή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον κύριο Ζελένσκι και τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο Λβιβ της Ουκρανίας.  Ο Τούρκος πρόεδρος εκεί εξέφρασε την πρόθεσή του, λέει, να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας για πολλοστή φορά (…) Βλέπετε ο Ερντογάν διπλωματικά, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και πιστεύω ότι αυτό δεν το έχει κάνει από μόνος του. Πιστεύω ότι είναι σε συννενόηση με τον Ρώσο πρόεδρο. Και βέβαια, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίτζια», ανέφερε ο κ. Σπανός.

«Η χώρα μας», τόνισε, «πρέπει να αντιδρά πάρα πολύ δυνατά στα διεθνή φόρα. Και να παίρνει απαντήσεις γραπτώς. Όχι να συζητάμε μόνο ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα. Να φτιάχνει φακέλους η Ελλάδα. Με στοιχεία τα οποία έχει. Να προχωρήσει στο Διεθνές Δικαστήριο, να αποδείξει ότι αυτή η χώρα είναι επικίνδυνη για την περιοχή. Και δεν είναι φίλα προσκείμενη προς την Ευρώπη, γενικότερα. Σε όλα τα θέματα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι ανοιχτή η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας σε πολλά θέματα».

Τέλος, είπε χαρακτηριστικά ότι «Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, το αξιόμαχό της είναι σε μεγάλο βαθμό. Ας μην κρυβόμαστε. Και αυτό το ξέρουν και οι γείτονές μας, το ξέρουν πολύ καλά και οι Ευρωπαίοι και το ξέρουν πολύ καλά και όλος ο κόσμος, το θέμα δεν είναι εδώ. Και επιχειρησιακά σχέδια έχουμε, και δυναμικό έχουμε, και αμυντική θωράκιση πλέον αποκτήσαμε, φωνάζουμε εδώ και δύο τρία χρόνια σε ικανοποιητικό βαθμό και απ’ όλα έχουμε. Η βούληση πρέπει να υπάρχει και ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για να μην καθυστερούμε εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Προηγούμενο άρθροΞεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά
Επόμενο άρθροGazprom: Διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 για τρεις μέρες στα τέλη Αυγούστου