Οι πολίτες της Νιγηρίας προσέχονται σήμερα στα εκλογικά τμήματα για να αναδείξουν, σε μια ψηφοφορία με έκβαση αβέβαιη, τον επόμενο πρόεδρο της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, που παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, τόσο οικονομική, όσο και ασφαλείας.

Στα 80 του χρόνια, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αποσύρεται, όπως το θέλει το Σύνταγμα, έπειτα από δυο θητείες που σημαδεύτηκαν από την ανασφάλεια και την εξάπλωση της ανέχειας, σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού έχει ηλικία κάτω των 25 ετών.

Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1999, η Νιγηρία ενδέχεται να ζήσει προεδρικές εκλογές που θα κριθούν σε δυο γύρους, καθώς η δημοτικότητα πρώην κυβερνήτη απειλεί να αναιρέσει την πρωτοκαθεδρία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Πάνω από 87 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σε 176.000 εκλογικά τμήματα για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο ανάμεσα σε 18 υποψηφίους, καθώς και τα μέλη των δυο σωμάτων της νιγηριανής εθνικής αντιπροσωπείας: της Βουλής και της Γερουσίας. Περίπου 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τα 93 εκατ. εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους δεν έβγαλαν νέες εκλογικές κάρτες και κατά συνέπεια δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να ανοίξουν περί τις 08:30 (τοπική ώρα· 09:30 ώρα Ελλάδας) ως τις 14:30 (15:30), όμως οι ψηφοφόροι που θα βρίσκονται ακόμα στις ουρές αφού ολοκληρωθεί το —μάλλον πιεστικό— χρονοδιάγραμμα αυτό θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

Το εκλογικό ραντεβού χαρακτηρίζεται κρίσιμο. Η Νιγηρία των 216 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να γίνει το 2050 η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη, καθώς η δυτική Αφρική απειλείται από την πολύ ανησυχητική συρρίκνωση της δημοκρατίας και την ακόμα πιο ανησυχητική εξάπλωση της τζιχαντιστικής βίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου έχει, μάλλον απρόσμενα, μετατραπεί επίσης σε παγκόσμια πολιτιστική δύναμη, χάρη κυρίως στο Afrobeats, μουσικό είδος που κατακτά τον πλανήτη, με αστέρια όπως οι Burna Boy και Wizkid.

Όμως αυτό που θα κληρονομήσει ο αυριανός πρόεδρος θα είναι πάνω απ’ όλα μια μυριάδα προβλήματα: τη βία εγκληματιών και τζιχαντιστών στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τη δράση ένοπλων αυτονομιστικών κινημάτων στα νοτιοανατολικά, τον καλπάζοντα πληθωρισμό, τη φτώχεια που θεριεύει.

Κι αν δεν έφθαναν αυτά, τις πρόσφατες ελλείψεις καυσίμων και χαρτονομισμάτων, που προκάλεσαν ταραχές.

Προηγούμενο άρθροΡόδος: Φορέας του AIDS κατηγορείται ότι μετέδιδε τη νόσο σε συντρόφους του εν αγνοία τους
Επόμενο άρθροΝέα έκτακτη διακοπή νερού στην Θεσσαλονίκη