Νέο ρεκόρ τουρκικών υπερπτήσεων σε Κίναρο και Κανδελιούσσα. Έχουν πάθει εμμονή οι Τούρκοι με τα δυο νησιά

Ρεκόρ υπερπτήσεων πάνω από την Κίναρο και την Κανδελιούσσα από τα τουρκικά UAV έχει καταγραφεί από τις αρχές του χρόνου οι οποιες βέβαια γίνονται για συγκεκριμένους λόγους. Οι τέσσερις λόγοι για τη στόχευση αυτών των δύο νησιών είναι η ένταξή τους στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», η προβολή δυνατοτήτων των Bayraktar, οι κατασκοπευτικές αποστολές, αλλά και η απάντηση στις ασκήσεις ανακατάληψης νησίδων που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μηνύματα για τη δυνατότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) ότι έχουν άμεση επιχειρησιακή εικόνα και πρόσβαση ακόμα και σε σημεία στα οποία θεωρητικά στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μπορεί να παρέμβουν αποτελεσματικά και άμεσα αποτελούν τα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ακατοίκητα ή και κατοικημένα μικρονήσια, όπως αυτά έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνο χθες και προχθές η Κίναρος και η Κανδελιούσσα Νισύρου έγιναν στόχος υπερπτήσεων τουρκικών UAV συνολικά επτά φορές (πέντε και δύο αντιστοίχως).

Από τις αρχές του χρόνου, τουρκικά UAV και κάποιες φορές και μαχητικά F-16 πέταξαν 29 φορές πάνω από την Κίναρο και την παρακείμενη νησίδα Γλάρος και 23 πάνω από την Κανδελιούσσα.

Φυσικά η Κίναρος και η Κανδελιούσσα δεν είναι τα μόνα μικρονήσια που βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας. Κατά καιρούς στοχοποιούνται το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες με την Παναγιά στα ανατολικά της Χίου.

Οι βασικοί λόγοι για τη στοχοποίηση αυτών των δύο μικρών νησιών τις τελευταίες ημέρες είναι οι εξής:

Πρώτον, για να υποστηρίξουν στην πράξη τη γενικότερη τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών», δηλαδή περί νησιών ακαθόριστης κυριαρχίας στο Αιγαίο, κατηγορία στην οποία, κατά την Άγκυρα, εμπίπτουν τόσο η Κίναρος όσο και η Κανδελιούσσα.
Την τουρκική πλευρά ενοχλεί το γεγονός ότι και τα δύο μικρονήσια διαθέτουν υποδομές. Η Κίναρος είναι κατοικημένο νησί, καθώς ζει μόνιμα εκεί η Ειρήνη Κατσοτούρχη, το σπίτι της οποίας ανακατασκευάστηκε, μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.
–Δεύτερον, προκειμένου να δείξουν ότι η εμβέλεια των Bayraktar είναι τέτοια που μπορεί να επιχειρήσουν με άνεση και άμεσο έλεγχο από τους σταθμούς διοίκησής τους στα μικρασιατικά παράλια ακόμα και σε σημεία που βρίσκονται πέρα από το στενά νοούμενο Ανατολικό Αιγαίο. Αποτελεί, επίσης, έναν φθηνό τρόπο επιτήρησης του Αιγαίου, καθώς τα Bayraktar έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος πτήσης ανά ώρα.

– Τρίτον, προκειμένου να δείξουν ότι σε περίπτωση κατάληψης από τις ΤΕΔ ενός από αυτά τα νησιά ή αντιστρόφως σχεδιασμού οχύρωσής τους προς αποφυγήν, τα τουρκικά UAV είναι σε θέση να επιχειρήσουν με επιτυχία. Και στα δύο μικρονήσια έχουν γίνει ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα στην Κανδελιούσσα στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σενάρια ανακατάληψης νησίδας σε περίπτωση πολεμικής κρίσης. Οι πτήσεις τουρκικών UAV αποτελούν μήνυμα και προς απάντηση αυτών των σεναρίων.

–Τέταρτον, το γεγονός ότι τα τουρκικά UAV πραγματοποιούν επιχειρήσεις αποτύπωσης της κατάστασης σε περιοχές που κατά καιρούς οι ΤΕΔ προσδιορίζουν ως υψηλού ενδιαφέροντος. Εν ολίγοις τα UAV πραγματοποιούν κατασκοπευτικές αποστολές προκειμένου να αποτυπώσουν σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας κινήσεις που μπορεί να κάνουν ή υπολογίζουν ότι μπορεί να σχεδιάζουν στην περιοχή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιοποιεί κατά καιρούς υλικό που χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, «αποδείξεις» ότι το Λιμενικό Σώμα προχωρεί σε βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών (pushbacks).

Οι υπερπτήσεις, δεδομένου ότι συμβαίνουν σε κενό επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αυξάνουν και τις πιθανότητες ατυχήματος. Ακόμα και αυτός ο δίαυλος μεταξύ των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ φαίνεται ότι αδρανεί, λόγω, βέβαια, του γενικευμένου επιθετικού κλίματος από την πλευρά της Άγκυρας.

Προηγούμενο άρθροΠάτρα: Σύλληψη 51χρονου για γενετήσιες πράξεις σε ανηλίκους
Επόμενο άρθροΔιαβατά: Παρ ολίγο μακελειό με πυροβολισμούς στον οικισμό Ρομά