Νέο «χαράτσι» στο εμφιαλωμένο νερό – Ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου χυμοί, γάλα, αναψυκτικά και μπύρες

Με νέα επιβάρυνση στις τιμές του νερού, των αναψυκτικών, της μπύρας και του κρασιού θα είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές από 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για το σύστημα εγγυοδοσίας για την διαδικασία της ανακύκλωσης μέσα από Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Έτσι, το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, δηλαδή στα 60 λεπτά συνολικά.

Η τιμή στην εξάδα, όμως θα «τσούζει» αρκετά αφού σήμερα κοστίζει περί τα 3 ευρώ, και θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Αυξήσεις και σε άλλα ροφήματα

Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ οι αυξήσεις αφορούν τις ακόλουθες συσκευασίες

αλουμίνιο έως 1 λίτρο,
γυαλί έως 1,3 λίτρα,
πλαστικό έως 3 λίτρα, που χρησιμοποιούνται για:
μπύρα,
κρασί,
νερό,
υγρά αναψυκτικά,
χυμούς και τα νέκταρ,
στιγμιαία ποτά,
γάλα

Οι αυξημένες τιμές υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ πιο υψηλές από ότι ισχύει σήμερα. Πιο αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται:

Σε 0,10 ευρώ για κάθε μία συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα,
σε 0,15 ευρώ για κάθε μία συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα επιστροφής εγγύησης

Η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις με το Σύνδεσμο Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) να ζητά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής του DRS, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και να υπάρχει επαρκής γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. Σημειώνεται ότι, από την 3η Ιουλίου 2024 τα καπάκια και τα καλύμματα πρέπει να παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι φιάλες PET πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά.

Προηγούμενο άρθροΑίθριος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα
Επόμενο άρθροΠάτρα: Σοβαρά τραυματίας από πυρκαγιά σε δωμάτιο της Α΄Ορθοπεδικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου