Πληθαίνουν οι καταδικαστικές αντιδράσεις για τα επεισόδια που προκάλεσαν Τουρκοκύπριοι στη νεκρή ζώνη, ενώ οι  ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν τη σημασία του να μην υπονομεύονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μέσω διαλόγου. Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας την τουρκική πλευρά να σταματήσει αμέσως το παράνομο οδικό έργο και να τηρήσει την απόφαση 2674 του ΟΗΕ.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας», τονίζει.

«Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 

H στιγμή που οι μπουλντόζες χτυπούν οχήματα

Το βίντεο καταγράφει την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, Τουρκοκύπριοι αξιωματικοί  και στρατιώτες, με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν βάναυσα σε ένα μέλος της ειρηνευτικής δύναμης. Τον χτύπησαν επανειλημμένα και προχώρησαν σε επίθεση εναντίο ακόμα δέκα άλλων μελών του ΟΗΕ με σπρωξίματα και κλωτσιές.

Οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποίησαν μια μπουλντόζα για να απομακρύνουν βίαια ένα όχημα ειρηνευτικής δύναμης που ήταν παρόν για να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή δρόμου στην περιοχή που  είχε στόχο να συνδέσει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, από τα ελάχιστα μέρη όπου συνυπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.Τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών.

Προηγούμενο άρθροΥψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη:Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Λαγκαδά