Νέα παράνομη Navtex από την Άγκυρα- Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις ζητά η Τουρκία

Η Αθήνα προχωρά σε διάβημα διαμαρτυρίας και καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την νέα παράνομη Navtex, η οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα έχει διάρκεια έως και τις 14 Νοεμβρίου. Η Τουρκία ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην Αθήνα ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις παράνομες έρευνές του στην περιοχή ενώ ζητεί και διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια προκλητική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex νότια της Ρόδου.
Ο Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε μάταιη την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Αθήνα σε άνευ όρων διάλογο.

«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε Navtex, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε.
«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», είπε ο Ακσόι.

Προηγούμενο άρθροΣάμος: Μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών-προσφύγων
Επόμενο άρθροΟργή γιατρών του ΕΣΥ για την ματαίωση με κυβερνητική εντολή του 80% των χειρουργείων