Νέα οδηγία από την ΕΕ-Κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών λόγω της νέας νομοθεσίας που ψηφίζεται σήμερα, καθώς όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μικρού και μεσαίου μεγέθους (tablets, κινητά, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά) στην Ε.Ε. θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2024 να έχουν θύρα φόρτισης “USB Type-C”.

Πρόκειται για τη νέα Οδηγία που εναρμονίζει την τεχνολογία ταχείας φόρτισης, παρέχει στους καταναλωτές σαφήνεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης και επιτρέπει στους αγοραστές να επιλέξουν αν επιθυμούν να αγοράσουν νέα ηλεκτρονικά είδη με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.
Οι νέες αυτές υποχρεώσεις θα αυξήσουν την επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών. Πρόκειται για μια μείζονα θεσμική παρέμβαση, δεδομένου ότι οι φορτιστές, που απορρίπτονται και δεν χρησιμοποιούνται, αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.
Η νέα νομοθεσία, που βρίσκεται προς ψήφιση, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να καταστούν τα προϊόντα στην Ε.Ε. πιο βιώσιμα, να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών.
Στη βάση των κανόνων, που ψηφίζονται σήμερα Τρίτη, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.
Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει, επίσης, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.
Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπής ταμάτων από εκκλησία της Νέας Μηχανιώνας
Επόμενο άρθροΚοζάνη: Εντοπίστηκε χασισοφυτεία σε δασική περιοχή