Μόσχα: Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα εκτοξεύσει την τιμή στα 300 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν «συντονισμένα» με τους συμμάχους τους σε εμπάργκο, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διχασμένη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παραδέχεται ότι η Ε.Ε. «έχει σκόπιμα εξαιρέσει από κυρώσεις τις προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία». Όπως ξεκαθάρισε, «ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία».

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ Ουγγαρία και Βουλγαρία υπογράμμισαν πως δεν θα συμμετέχουν σε τυχόν εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου.

Προηγούμενο άρθροΠροσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για διαφυγή αμάχων
Επόμενο άρθροΠέντε συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας