Ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, αναφέρει σε έκθεσή του ότι η πιστωτική κρίση που αναμένονταν ως συνέπεια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank έχει ξεκινήσει, με τα στοιχεία να δείχνουν σαφή αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση του δανεισμού, με τον υψηλότερο ρυθμό στην καταγεγραμμένη ιστορία, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον ιλιγγιώδη ρυθμό φυγής των καταθέσεων, ο οποίος επιταχύνθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση της SVB.

«Τα στοιχεία δείχνουν [ως έχει ξεκινήσει μια πιστωτική κρίση», αναφέρει ο Wilson στο σημείωμά του, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες έχουν αποσύρει από τις αμερικανικές τράπεζες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από ένα χρόνο.

Το ότι η πιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει προκύπτει από μια έρευνα για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων που έδειξε ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 20 χρόνια, ταυτόχρονα με την αύξηση των επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως ο περιορισμός του δανεισμού θα αυξήσει τον κίνδυνο να περάσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση εντός του 2023, καθώς τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εντοπισμό πιστώσεων.

 

Προηγούμενο άρθροΘύμα ληστείας 20χρονος – Πώς του έστησαν καρτέρι ανήλικοι
Επόμενο άρθροΝοσοκομείο στην Κέρκυρα: 10χρονος έπαθε κρίση σκωληκοειδίτιδας και δεν υπήρχε παιδοχειρουργός