Στη συμπεριφορά των νέων καταλόγισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ευθύνη για τη δραματική έξαρση της πανδημίας και το lockdown στην Ελλάδα και απέρριψε κάθε σύνδεση των δραματικών εξελίξεων με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ το καλοκαίρι.

Εξηγώντας στη Βουλή την απόφαση για καθολικό lockdown ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι τα τοπικά και προσωρινά μέτρα της κυβέρνησης δεν κατόρθωσαν να συγκρατήσουν την δραματική και εκθετική έξαρση της πανδημίας. «Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια αλλά αυτά προδόθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιων» είπε και σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα που οδήγησε στο lockdown ήταν η διασκέδαση των νέων και όσων δεν συμμορφώνονταν με τα μέτρα. Επανήλθε δε στο ζήτημα της «ατομικής ευθύνης».

Εξέφρασε πάντως, την αισιοδοξία του ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν τις επόμενες ημέρες και μπορεί να χαλαρώσουν τις γιορτές.

Ακόμη μίλησε για τον τρόπο που ο ίδιος χειρίζεται προσωπικά το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος λέγοντας: «Δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι δεν κάναμε καλύτερα για να σώσουμε ζωές».

Χαρακτήρισε ακόμη την πανδημία «ασύμμετρη απειλή» και έκανε κριτική στην κυβέρνησή του ως προς το τι θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα.

«Θα μπορούσαμε να βάλουμε μάσκες νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει τη διασκέδαση νωρίτερα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη».

Τόνισε ωστόσο, πως κανείς από την αντιπολίτευση δεν πρότεινε κάτι από τα παραπάνω όταν έπρεπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να παραδεχτεί και αστοχίες και καθυστερήσεις αλλά δεν θα αμελήσει, όπως είπε, την κοινή προσπάθεια Πολιτείας, ειδικών και πολιτών.

Ακόμη, σημείωσε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται.

Ο κ. Μητσοτάκης, πριν ολοκληρώσει την ομιλία του αναφέρθηκε και εμβόλιο αναφέροντας ότι υπάρχει πιθανότητα να το έχουμε τον Ιανουάριο.

Τόνισε ωστόσο, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εμβολιαστεί ο περισσότερος πληθυσμός και πως ακόμη και μετά από αυτό το διάστημα, οι πολίτες δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Προηγούμενο άρθροΚρούσμα κορονοϊού στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων
Επόμενο άρθροΤσίπρας: Η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει, ο κ. Μητσοτάκης