Μητσοτάκης: Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών – Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών μετά το καλοκαίρι έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει εντάσεις, αλλά ότι θα πρέπει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, είπε χαρακτηριστικά «Δεν μπορεί να είσαι υγειονομικός και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι ή να μην προστατεύεις τους άλλους μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος στη μάχη κατά του ιού. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Το φθινόπωρο πρέπει να ξαναδούμε το θέμα από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την πορεία του εμβολιασμού ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους ηλικιωμένους σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες ώστε το τείχος να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους προς τους νεότερους».

Εκτίμησε, πάντως, ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test.

Όσον αφορά την επίσκεψη στην Λιβύη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
“Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών”, υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ως προυπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων ξένων χωρών, σημειώνοντας ότι “πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αυτό είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη”.
Εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί να ξαναδούμε το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο “διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία”.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης “οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες, κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη και ανατρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία”.