Μητσοτάκης: “Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία κατεπείγουσα”

Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς». Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και κατεπείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατ. κ.μ.. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου στα Βαλκάνια» συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη τα παραπάνω δείχνουν την «απόλυτη ετοιμότητα της Ελλάδας να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν». «Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής συμπόεευσης αλλά και της προσήλωσής μας στον στόχο για ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» πρόσθεσε.

Προηγούμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΛΗΣΤΡΙΚΟΥΣ” ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Επόμενο άρθροΕπίκαιρη Ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλ.Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό