Κοινές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως Ελλάδα και Αίγυπτος υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές ενώ έχουν και κοινούς στόχους.

«Παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των ΑΟΖ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν άμεσα απο την περιοχή της Λιβύης προκειμένου να επιτευχθεί καθεστώς σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα σημείωσε και την δυσαρέσκεια της χώρας μας για την μη παρουσία της στην σύνοδο για το Λιβυκό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως:

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας.

Με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα».

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προυπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους. Συμμερίζεται ο κ. Σίσι την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην «Διαδικασία του Βερολίνου» σε λίγες ημέρες.

Ενημέρωσα τον πρόεδρο κ. Σίσι για τη συνάντηση μου με τον Ερντογάν. Οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ».

Προηγούμενο άρθροΗΧΗΤΙΚΟ: Ο Κυριάκος Βελόπουλος στον Focus FM
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση-Ανακοίνωση τύπου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο