Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα απολύτως θέμα σε βάρος της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τονίζοντας πως «το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει. Εμείς αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα».


Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τους ισχυρισμούς του «και αυτό κάτι λέει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου αρκεί αυτός να γίνει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία που είναι εντελώς απομονωμένη».

«Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί». Επιπλέον εκτίμησε πως «στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα» και άρα αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι «δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια των μαχητικών F-35, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως για «μια μοίρα F-35, στείλαμε χθες την επιστολή. «Είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας, δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε αεροπλάνα πριν από το 2027 και το 2028», είπε.

«Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε πού είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Ραφάλ και φρεγάτες και λοιπά… Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Ολα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 από την άλλη δεν τη στήριξε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για την αλλαγή στάσης του Ερντογάν στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Πολλά απ’ όσα λέγονται έχουν αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή. Εκτιμώ ότι τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν είναι σαφή. Όλη η προσήλωση της Συμμαχίας έχει στραφεί στη στήριξη της Ουκρανίας, δηλαδή στο πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τις χώρες της ανατολικής γειτονιάς μας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών. Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια ερείσματα, όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, ωστόσο, δεν θα προσέφερε κανένα όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ζήτημα με το «Turkaegean»

«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 21
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση: “Απολογητής” του Ερντογάν και της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός