Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι – Ταχεία λωρίδα μετακίνησης το ψηφιακό πιστοποιητικό

“Το καλύτερο παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID (EU Digital COVID Certificate), κατά την παρουσίασή του, σήμερα σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.

Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, και την τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η πλατφόρμα απαιτούσε δύο πράγματα για να είναι αποτελεσματική και λειτουργική, να είναι κοινή σε όλα τα κράτη της ΕΕ και να διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται η χρήση είτε των κωδικών Taxisnet είτε του ΑΜΚΑ, όπως είπε ο υπουργός.

Πρόκληση για αυτή την ενιαία βάση όπου θα ενσωματώνονται οι πληροφορίες όσων έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί, χαρακτήρισε ο κ. Πιερρακάκης όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν έχοντας κάνει τεστ PCR το οποίο λήγει έπειτα από 27 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός εξήγησε ότι το θέμα που προκύπτει είναι πώς ένας τουρίστας μπορεί να αποκτήσει νέο πιστοποιητικό αφού έληξε το αρχικό του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί η φόρμα PLF, θα γίνει ταυτοποίηση και θα εκδοθεί ειδικό πιστοποιητικό στους τουρίστες εφόσον κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πιστοποιητικό ένα περίπλοκο εργαλείο που συνδυάζει πολλές πληροφορέις για να αποτελέσει τελικά μια «ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης». «Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότη ο κορωνοϊός έδρασε ως ο μεγάλος επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων», είπε επίσης επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί πρόθεση της χώρας μας να διχάσει ή να διαχωρίσει κανένα με την επιλογή του πιστοποιητικού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως πρόκειται για πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα.

«Είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στάθηκε στην ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς και την «ελληνική καταγωγή» της ιδέας.

Προηγούμενο άρθροΑναβλήθηκε η δίκη του υπαστυνόμου για την άγρια επίθεση στον αστυνομικό διευθυντή στην Ρόδο
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στο δήμο Παύλου Μελά