Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 500 ευρώ για μάσκες και μετακινήσεις

Ενας μήνας lockdown κοστίζει πάνω από 3 δισ. ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και συμπλήρωσε ότι απαιτείται ατομική υπευθυνότητα καθώς προωθείται η χαλάρωση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ για τους παραβάτες των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, «για να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας», όπως είπε.

Υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από Δευτέρα εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς και εξήγγειλε δυο νέα μέτρα όπως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών και τον μήνα Φεβρουάριο αλλά και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει κατά δυο μήνες.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την Επιχείρηση Ελευθερία, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα έρθει η Ελευθερία στη χώρα μας.

Διευκρίνισε πως «έχουμε εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς» άρα αυτά θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

Εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί αναφορικά με τους εμβολιασμούς διερωτώμενος τι έπρεπε να είχε κάνει. «Έπρεπε να έχουμε αγοράσει λιγότερα, να έχουμε αγοράσει περισσότερα, έπρεπε να διαπραγματευτούμε και με άλλες χώρες, όταν αυτό απαγορεύεται από τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την ΕΕ;»

Εκτίμησε πως τον Απρίλιο θα έχουν έρθει στη χώρα «περισσότερα εμβόλια απ΄όσο χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε τη ζήτηση. Τώρα είμαστε στο αντίθετο στάδιο» και εξήγησε πως η ζήτηση τώρα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων εμβολίων.

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρότεινε να έχει και ευρωπαϊκή ισχύ, είπε πως θα αποτελέσει «γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, υπερβαίνοντας περιορισμούς  στις μετακινήσεις». 

«Ενόψει καλοκαιριού πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που αγωνίζονται για να γίνουν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις. Το πιστοποιητικό πρέπει να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα για να μοιραζόμαστε αυτή την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

Προηγούμενο άρθροΔείτε live: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία στη Βουλή
Επόμενο άρθροΑναδρομικά συνταξιούχων: Κρίσιμη δίκη στο ΣτΕ για δώρα και επικουρικές συντάξεις