Για την περίοδο της πανδημίας και τα όσα αναγκάστηκαν να υποστούν κατά τη διάρκειά της οι άνθρωποι, αλλά  και για την στάση της επίσημης εκκλησίας,  μίλησε στον Focus FM 103,6 και το Στέφανο Δαμιανίδη, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρισης και Πλαταμωνος, Κλήμεντος.

“Είναι διαπίστωση ειδικών σε όλο τον κόσμο, ότι αυτό που περάσαμε , που ήταν πάρα πολύ οδυνηρό, ίσως αποτελεί την απαρχή κάποιων επόμενων βημάτων τα οποία πιθανόν πολύ σύντομα να συναντήσουμε μπροστά μας”. 

“Για πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληρώματος της εκκλησίας, όλα όσα έγιναν από την επίσημη εκκλησιαστική ηγεσία ήταν πολύ απογοητευτικά. Περίμεναν μία άλλη στάση ι πιστοί, η οποία να υπαγορεύεται από το λεγόμενο, πατερικό φρόνημα. Είχαμε παραδείγματα από το παρελθόν σε παρομοιες περιπτώσεις, βάση των οποίων μπορούσαμε να στηριχθούμε και να απαιτήσουμε να τηρηθούν τα παραδεδομένα από την εκκλησία. Δυστυχώς, δεν τηρήθηκαν. Και στο χώρο του Πατρίου Ημερολογίου ήταν κάτι το πρωτοφανές  αυτό που περάσαμε, υπήρξε κάποια περίοδος αναμονής, μια κάποια αναποφασιστικότητα, για να δούμε που πάει το πράγμα, που ήταν ως ένα σημείο, κατανοητό. Από ένα σημείο και μετά όμως, που άρχισαν οι υποχρεωτικότητες, τουλάχιστον η δική μας Ιερά Σύνοδος τάχθηκε ανοιχτά, κατά των υποχρεωτικοτήτων και μάλιστα κατά των επιβολών. Κυρίως όταν εφαρμόστηκε το εμβόλιο, αυτό το σκεύασμα γενετικής θεραπείας εναντίον όσων δε το δέχονταν, εμείς κάναμε γενικώς αρνητική τοποθέτηση. Σε αυτο διαφέρουμε από την εκκλησια του Νέου, κρατήσαμε κάπως τα πράγματα. Τώρα το πως εφαρμόζονταν αυτά στην πράξη  κατά τόπους, αυτό οφείλετο στην αποφασιστικότητα εκκλησιαστικών λειτουργών. Εμείς στη Μητρόπολη, είχαμε πολλά μέλη που ήταν σε αναστολή και είμασταν κοντά τους και ηθικώς και , επιτρέψτε μου να το πω και υλικώς”.

“Εάν η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας που ήταν βασικό συστατικό του πολιτισμού μας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγεται στις μέρες μας, που θα έπρεπε εμείς να περάσουμε την ιδιοπροσωπία μας για να δείξουμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο και εμείς ντρεπομαστε γι΄αυτό και θέλουμε να μιμηθούμε άλλα πράγματα, ειλικρινά δε΄χνουμε κομπλεξικοί άνθρωποι και δε γνωρίζουμε να εκτιμήσουμε εμείς οι ίδιοι την αξία μας. Ντρέπομαι και λυπούμαι πολύ”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΤι προκάλεσε το “μανιτάρι” της φωτιάς στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη;
Επόμενο άρθροΣε κατάσταση σοκ οι δύο γονείς του αδικοχαμένου βρέφους στην Άρτα – Συναντήθηκαν σήμερα