Μικρές προσδοκίες απο τη Σύνοδο Κορυφής.

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, ώστε να φανεί ποια θα είναι η στάση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται ακόμα, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου αναγνωρίζονται και καταδικάζονται οι ενέργειες της Άγκυρας.

Το έγγραφο καλεί το Συμβούλιο να «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» βάσει ενός καταλόγου κυρώσεων που έχει ήδη θεσπιστεί από το 2019 και «εάν χρειάζεται θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της. Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά δύο αξιωματούχων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνον κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας (TPAO).

Όπως ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου για τις διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αν θα επεκταθεί η ισχύς της και σε ενέργειες της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή ευρύτερων μέτρων αποτροπής, καλώντας ο Συμβούλιο να επεκτείνει το εύρος της απόφασης εφόσον χρειαστεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και η Γαλλία δεν εμφανίζονται ικανοποιημένες από το δισέλιδο προσχέδιο των συμπερασμάτων και υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι αρκετές.

Η Άνγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 απέφυγε να αναοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην Σύνοδο Κορυφής

Αναφερομένη στο θέμα, σύμφωνα με την Deutche Welleε, eξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθεί στο βαθμό που θα ήθελε η πρόταση που έκανε στην αρχή της γερμανικής προεδρίας για τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ-Αγκυρας: «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω».

Προηγούμενο άρθροΣτόχος αγνώστων κατάστημα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Επόμενο άρθροΒόμβα Πέτσα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει κανένα κατάστημα τις γιορτές