Μιχάλης Χριστοδουλίδης για αιολικά πάρκα: «Υπάρχουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές – Παραβιάστηκε η Ευρωπαϊκή περιβαλλοντολογική νομοθεσία»

Για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια λόγω παραβάσεων αλλά και γενικότερα για τον ενεργειακό τομέα μίλησε στην εκπομπή “Magazino” του FOCUS FM 103.6 και στον Κώστα Τουτσίδη, ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει από το 2009, μετά αναθεωρήθηκε το χωροταξικό σχέδιο για την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων(…) Το πρόβλημα όμως το οποίο έχει τώρα η Ελλάδα είναι ότι επιτρέπει με βάση τους δύο τελευταίους νόμους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να γίνονται εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων (εντάσσονται στην κατηγορία των βιομηχανικών πάρκων) με προϋποθέσεις σε προστατευμένες περιοχές» ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε:

«Αυτό το οποίο λέει η Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43 είναι ότι “μπορούν να μπουν αιολικά πάρκα σε προστατευόμενες περιοχές (σε περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία) αλλά κάτω από κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι ότι πρέπει να υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Αυτό δεν έχει υπάρξει στην ελληνική νομοθεσία, και για αυτό το λόγο έρχονται οι επιστολές η μία μετά την άλλη, με προθεσμίες δύο μηνών, για παράδειγμα, ώστε να αναθεωρηθεί το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού»

Για τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα ο προσκεκλημένος τόνισε:

«Υπάρχουν ήδη δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Έχει παραβιαστεί η Ευρωπαϊκή περιβαλλοντολογική νομοθεσία, οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και φυσικά θα ανακληθούν όλες οι άδειες εγκατάστασεις τέτοιων αιολικών πάρκων, καθώς η Ε.Ε στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη, όχι όμως χωρίς σχέδιο και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχουν σταλεί χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία έχουν καταχραστεί και μπορεί να ζητηθούν πίσω»

Και συμπλήρωσε:

«Οι άδειες δόθηκαν νόμιμα. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική Νομοθεσία έχει πρόβλημα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς δεν έχουν εναρμονιστεί οι ευρωπαϊκές οδηγίες όσον αφορά αυτές τις μελέτες(…) Το θέμα είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι εντάξει απέναντι στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και δεν έχει αναθεωρήσει παρά τις συνεχόμενες συστάσεις και επιστολές. Και μας έχουν στείλει ειδικούς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την κατάσταση, αλλά δεν έγινε τίποτα»

Τέλος, για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως:

«Μπορεί να υπάρχει μια αποκλιμάκωση το Φεβρουάριο στα τιμολόγια της ενέργειας και ειδικά στο ρεύμα, όμως στα καύσιμα δεν υπάρχει αυτή η αποκλιμάκωση. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αντιστοίχιση στις τιμές ρεύματος-καυσίμων(…)Έχω την εντύπωση ότι τον Μάρτιο θα έχουμε αύξηση στο κόστος του ρεύματος, διότι θα ακολουθηθούν οι τιμές χρέωσης του φυσικού αερίου του Φεβρουαρίου».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στο Βόλο – Ηλικιωμένος απανθρακώθηκε στην προσπάθεια του να κάψει χόρτα στο οικόπεδο του
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή οι τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό