Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Απο το 2000 ως το 2010 από τα 80.000 δημόσια κτήρια, ελέγχθηκαν για αντισεισμικότητα μόνο τα 25.000»

Για τους αντισεισμικούς ελέγχους και την βαρύτητα που πρέπει να τους δοθεί μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Θα σας πω κάποια δεδομένα που ισχύον με τους μέχρι τώρα προσεισμικούς ελέγχους που έχουν γίνει στην Ελλάδα, κυρίως για τα δημόσια κτήρια. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2000 και σταμάτησε το 2010. Από τα 80.000 δημόσια κτήρια, ελέγχθηκαν μόνο τα 25 χιλιάδες κατά το παραπάνω διάστημα, με βάση τα στοιχεία του κ.Λέκκα, επικεφαλή του Οργανισμού Αντισεισιμικής Προστασίας, που σημαίνει ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 25-30% των αντισεισμικών ελέγχων», ανέφερε αρχικά ο κ. Χριστοδουλίδης, πριν συνεχίσει ως εξής:

«Έκτοτε σταμάτησαν οι έλεγχοι λόγω μνημονίων και ελλείψεων πόρων. Έκτοτε, κάποιοι δήμοι, με δική τους πρωτοβουλία, έχουν ξεκινήσει κάποια προγράμματα για κάποιους προσεισμικούς ελέγχους(…) Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτήρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και τα ιδιωτικά κτήρια. Γιατί πολλές δημόσιες υπηρεσίες νοικιάζουν ιδιωτικά κτήρια, ενώ πολύς κόσμος συναθροίζεται και σε αυτά. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα θεωρούνται από τις πιο σεισμικές χώρες»

Στη συνέχεια, για τα χαρακτηριστικά των κτηρίων στην Ελλάδα, πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, το 60% των κτηρίων έχουν κτιστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959. Ο δεύτερος αντισεισμικός κανονισμός βγήκε το 1985 και ήταν πιο αναβαθμισμένος από τον πρώτο, μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1981. Ο τελευταίος αντισεισμικός κανονισμός του 2000 είναι ο πιο πρωτοποριακός της Ευρώπης και όσα κτήρια χτίστηκαν σύμφωνα με αυτόν δε κινδυνεύουν»

Ο κ. Χριστοδουλίδης διατύπωσε τη δική του πρόταση για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερης ασφάλειας στα κτήρια:

«Ξέρετε ότι έχουμε τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Τα οποία χρησιμοποιούμε για μεταβιβάσεις, μισθώσεις ακινήτων κλπ. Καλό θα ήταν όπως έχουν βγει αυτά τα πιστοποιητικά, να βγαίνει και η στατική επάρκεια του ακινήτου, δηλαδή να γίνεται και ένας προσεισμικός έλεγχος για την στατική επάρκεια και να βγαίνει αντίστοιχο πιστοποιητικό»

Για την πιθανότητα να βιώσουμε σεισμό ανάλογο μετον πρόσφατο καταστροφικό που έπληξε τις Τουρκία και Συρία, ο προσκεκλημένος ήταν σαφής:

«Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Έχουμε και εμείς παλιά κτήρια και η Ελλάδα έχει δεχθεί επανειλλημένα πολλές σεισμικές δονήσεις, πάνω από 500-700 ετησίως, αλλά η άποψή μου είναι ότι η πλειοψηφία των κτηρίων δεν θα έχει πρόβλημα(…) Έπρεπε στην ατζέντα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ασφάλεια όλων των κτηρίων, μέσω των προγραμμάτων που υπάρχουν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΗ αποχώρηση της από τη συνθήκη New START δεν θα φέρει πιο κοντά τον πυρηνικό πόλεμο υποστηρίζει η Ρωσία
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Γρίβας: « Η συνεκμετάλλευση ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία!»